Heleen van Rooijen maakt ontroerende doch over haar moeder met dementie

Linda’s Zomerweek (RTL4) gezien? Deze fijne zomer talkshow werd afgetrapt door Heleen van Royen en Ronald Koeman. Heleen vertelde openhartig over haar dementerende moeder en de documentaire ‘Het Doet Zo Zeer” die ze over haar moeder maakt. In de talkshow toonde Heleen ook alvast de eerste beelden. Daarop is ze in tranen te zien als ze haar moeder bezoekt.

heleen van rooyen

Heleen heeft haar moeder een jaar lang zelf gefilmd. ”Ik kwam terug uit Portugal en had al gehoord dat mijn moeder vergeetachtig was geworden. Ik merkte dat het echt niet goed met haar ging. Ze had meer zorg en hulp nodig dan ze zelf aangaf”, vertelde Heleen, die besloot om een mantelzorgwoning ‘in haar tuin te hijsen’ waar haar moeder tijdelijk kon wonen.

De zorg voor haar moeder betekent dat ze voorlopig niet een volgende roman gaat schrijven. ”Ik ben nu met andere projecten bezig. Aan een roman kleeft voor mij echt veel zwaarte. Je moet je een jaar opsluiten, voor een verhaal dat je per se wilt vertellen, dat je pakt. Het enige verhaal dat ik echt wil schrijven is over mijn moeder. Zij is dementerend en heeft bij mij in de tuin gewoond. Maar als ik dat ga doen, zit ik weer achter de computer en ben ik nóg niet bij haar. Ik ben haar daarom gaan filmen. Dat wordt hopelijk een mooie documentaire of misschien wel een serie voor televisie.”

Heleen noemt haar vergeetachtige moeder ‘echt een character’ en volgens Linda de Mol lijken moeder en dochter ook erg op elkaar. De documentaire bevat emotionele beelden, maar ook lachwekkende momenten. De titel is gebaseerd op de lichamelijke pijn. Heleen: ”Ze had een versleten heup en bleef maar herhalen ‘Het doet zo zeer.’ Ze is van een andere generatie die pijn accepteert en niet om hulp vraagt. Ik wilde dat het goed ging. Het werd voor mij een obsessie om goed voor haar te zorgen. Ik ben echt gedreven om het niet te verknallen, ik wil goed voor haar zijn.”

bron:RTL

is sociaal ondernemer, netwerkbouwer, storyteller, echtgenote, moeder en zij was ruim 8 jaar een zeer gedreven en ervaren mantelzorger voor haar vader met Alzheimer. Eerst in de thuissituatie en later in het verpleeghuis. Tevens is zij de bedenker en het creatieve brein van Mantelzorgelijk.nl en voorzitter van Stichting Mantelzorgelijk.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top