Handvatten voor moeilijk gedrag

2-handvatten-voor-moeilijk-gedrag-v2

Ik leerde dat je mensen met dementie zoveel mogelijk zelf moet laten doen. Dit advies paste goed bij mijn vader, het was ongelooflijk wat er gebeurde. Mijn vader was vroeger timmerman maar ik had zijn gereedschapskist verstopt omdat het te gevaarlijk werd. Als er iets moest gebeuren deed ik het zelf met zijn gereedschap. Pa schold me dan uit, werd best dreigend en liep uiteindelijk weg. Nu begrijp ik dat ik daardoor eigenlijk tegen hem zei dat hij niets meer kon. Gisteren heb ik het anders aangepakt en hem gevraagd of hij me wilde helpen bij het ophangen van een schilderij; “Pa, kan je mij de juiste schroeven aangeven? Pa geef me de schroevendraaier eens”! Pa hielp me enthousiast en werd niet meer boos. Hem betrekken bij zoiets simpels als het ophangen van een schilderij gaf wederzijds respect omdat ik hem om hulp vroeg en hem daardoor in zijn waarde liet.

Willem, zoon

voorzijde-brochureVeel mantelzorgers herkennen het probleem: hun dierbare vindt het moeilijk om te accepteren dat hulp en ondersteuning nodig is. Dat kan zijn omdat de persoon zelf niet inziet hoe hulpbehoevend hij of zij is geworden. Of omdat men gewoon geen bemoeienis van anderen accepteert. Laat staan dat er vreemden in huis komen. Het niet kunnen accepteren dat hulp en ondersteuning noodzakelijk is, betekent dat een groot beroep wordt gedaan op partner en/of kinderen in de rol van mantelzorger. In de brochure ‘Als senioren NEE! zeggen’ wordt op praktische wijze ingegaan wat mantelzorgers kunnen doen in dergelijke situaties.

Je kunt de brochure ‘Als senioren NEE! zeggen’  van Home Instead hier gratis downloaden.

hit_verticaal_2014-paars-300x238 Home Instead Thuisservice biedt persoonlijke dienstverlening aan senioren die zo lang mogelijk thuis willen blijven wonen. Voorop staat het bevorderen van welzijn en het behouden van de kwaliteit van leven. Home Instead Thuisservice werkt met goed opgeleide CAREGivers die in dienstbetrekking zijn. Zij bieden hun klanten begeleiding, hulp in huis en persoonlijke verzorging. Dat doen zij met grote persoonlijke betrokkenheid,  24 uur per dag, 7 dagen per week.

Welzijn vóór zorg | Thuisservice op maat | Aanvullende mantelzorg | Ervaren en goed opgeleide CAREGivers | Actief in west, midden, oost en zuid Nederland

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top