Hallucineren en Lewy Body Dementie

Wat maakt het begeleiden van iemand met Lewy Body Dementie (LBD) zo intens? Misschien wel het omgaan met de hallucinaties, de waanideeën gecombineerd met het schakelen tussen vroeger en nu? Wat is een hallucinatie eigenlijk? En wat zijn wanen?

Bij een hallucinatie ziet, voelt, hoort of ruikt de ander dingen die er niet zijn. Dat kunnen prachtige beelden of kleuren zijn, maar ook angstige situaties. Wanen zijn overtuigingen van bepaalde ideeën, die niet op waarheid berusten. Zowel hallucinaties als wanen zijn het gevolg van de dementie en worden als echt beleefd.

Bij Lewy Body Dementie luistert de medicatie heel nauw. Het niet goed afstemmen van de medicatie, kan invloed hebben op toename van de hallucinaties. Goede begeleiding van een deskundige arts hierbij is echt van belang.

Klaas, mijn vader, heeft veel last van hallucinaties en van waanideeën. Soms denken wij als mantelzorgers wel eens, wanneer is het begonnen? Heeft het invloed gehad in zijn sociale wereld die steeds kleiner is geworden? Het verhaal dat Klaas vaak verteld, kan dat een waanidee zijn dat steeds dieper ingesleten is geraakt? Zomaar gedachtes als zorggever….

Hoe dan ook, mijn vader heeft heftige hallucinaties en waanideeën, die hij telkens weer opnieuw ervaart. Het gaat altijd over mensen dichtbij – waar hij zorg om heeft, of die net dood zijn. Soms dood in zijn bed liggen….. Of waarvan hij denkt dat hij hen iets ernstig heeft aangedaan. Of een ongeluk – net zien gebeuren. Brand bij de ingang van zijn appartement…. Of hij is iemand van wie hij houdt kwijt en zoekt… Zorgen om spullen die hem dierbaar zijn. Het roept bij hem altijd gevoelens van onmacht, angst, verdriet op. Hij is er altijd door van slag, en blij als hij zijn verhaal kan delen.

Elk bezoek dat ik aan hem breng, hoop ik als dochter dat zijn hallucinaties eens een iets vriendelijker zonnig karakter mogen krijgen. Telkens denk ik ook aan ieder ander met dementie die ditzelfde ondergaat, en aan hen die samen wonen met een partner in de thuissituatie. Petje af.

Aan ieder die rondom de mantelzorger staat, zou ik daarom willen vragen. Neem eens even tijd voor het verhaal van een mantelzorger dichtbij…..

Dat doet vast goed – zo’n moment.

Ingrid werkt in de thuiszorg. Ze geeft graag werkelijke aandacht aan mensen, bijvoorbeeld door het maken van 'HerinneringsKunst'. Ze zorgt samen met haar broer en echtgenoot voor haar vader Kees. Hij heeft Lewy Body Dementie en woont op een kleinschalig wonen afdeling in het verpleeghuis.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top