skip to Main Content

Had ik dit maar van te voren geweten

Mijn mantelzorgperiode duurde 21 jaar en eindigde een paar maanden geleden toen mijn moeder overleed. Sindsdien heb ik me afgevraagd of ik sommige dingen beter of anders had kunnen doen. Had ik me beter kunnen voorbereiden op de rol die ik ging spelen? Sommige dingen zijn misschien niet leuk en zelfs moeilijk om te lezen, maar dit is wat mijn ervaring me heeft geleerd.

Zorg dat de persoon voor wie je zorgt niet jouw hele wereld wordt. Jij hebt een mooi leven, dat los staat van zijn of haar leven.

Deel de verantwoordelijkheden van de zorg, voor zover dat mogelijk is. Afhankelijk van de situatie kan het te veel zijn om allemaal alleen aan te kunnen.

Zoek een vriend, een vertrouwenspersoon. Bij voorkeur een andere mantelzorger waarmee je kunt praten. Op moeilijke dagen is het goed om iemand te hebben die het begrijpt.

Wees niet bang om afstand te nemen als de situatie je even te veel wordt. Luister naar muziek, maak een wandeling of doe iets anders dat ontspant om je geest tot rust te brengen.

Wees eerlijk over je gevoelens van verdriet, teleurstelling, angst, boosheid of frustratie en ga er op de juiste manier mee om. Soms is een therapeut een goeie optie.

Vergeet je eigen gezondheid niet. Probeer dagelijks dingen te doen die goed zijn voor je lichaam, je hoofd en je geest. Breng je eigen gezondheid niet in gevaar tijdens je tijd als mantelzorger.

Accepteer het feit dat jij niet bij machte bent om iemands pijn weg te nemen of iemand te genezen. Je doet je uiterste best om je dierbare zo goed mogelijk bij te staan maar hoe pijnlijk het ook is, soms moet je accepteren dat hij of zij niet meer beter zal worden.

Wees je ervan bewust dat hoe meer degene voor wie je zorgt achteruit gaat, hoe meer er van je vereist wordt. Laat het echter nooit tot het punt komen waarop jij fysiek of emotioneel totaal uitgeput bent. Dat betekent namelijk dat je te veel hebt gezorgd.

Neem tijd voor jezelf. Maak een lijstje van dingen waar jij vrolijk van wordt, en probeer drie van die dingen per dag te doen. Doe ze zonder je schuldig te voelen.

Jij hoeft de last van de ziekte van je dierbare niet te dragen. Doe alles wat je kunt om het er voor hem of haar beter op te maken, maar laat de kwaliteit van jouw leven er niet door verminderen.

Accepteer het feit dat de ziekte iemands persoonlijkheid kan veranderen. Hoewel een deel van wat je ervaart niet tegen jou persoonlijk is gericht, moet je nooit in een situatie blijven waarin jij het slachtoffer bent van emotioneel of fysiek misbruik.

Er komt een moment waarop de mantelzorg eindigt. Plan je leven (na de zorg) voordat dat moment aanbreekt. Raak niet volledig in beslag genomen door de huidige situatie zodat jij je eigen toekomst verwaarloost. Want er is een toekomst voor jou. Bereid je lichamelijk, emotioneel en financieel voor en zorg dat je niet volledig afhankelijk wordt van de persoon voor wie je zorgt.

En dan het moeilijkste als je midden in de mantelzorg zit: geniet zoveel mogelijk van alles dat het leven je brengt.

Mariette Otten McGovern

is vertaalster, musicus en werkt als taalcoach voor Rosetta Stone. Ze woont en werkt in Florida, in de Verenigde Staten.

Dit bericht heeft 2 reacties

  1. Beste Mariette,
    Je verhaal is zo herkenbaar.
    Je mantelzorg “start” soms heel geleidelijk of plotseling en heftig omdat een van je geliefden iets overkomt. Je stapt dan in je mantelzorgtaak. Het overkomt je. Mantelzorger ben je 24/7, zeker als je het niet met een ander kunt delen. Het kan je leven breken…
    Jeanne

    1. Wat herkenbaar gezegd. Ik zorg voor mijn moeder. De zorg neemt mijn leven in beslag. Ok. Maar mijn man kan dit hoe langer hoe meer niet meer aanvaarden. Hij ziet zijn leven, ons leven ook voorbijgaan. Maar ik wil mijn moeder niet naar een wzc doen alleen maar omdat wij ons leven zouden kunnen leiden. Dan pas wordt het voor mij lijden. Zijn zal wegkwijnen en met deze gedachte zal ik nooit meer gelukkig worden. Maar ik begrijp mijn man ook. Wij hebben een goede relatie behalve op dit punt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top
X