Goed Nieuws! Mantelzorgelijk gaat ondernemen tegen eenzaamheid

Mantelzorgelijk is één van de achttien deelnemers aan het programma ‘Ondernemen tegen eenzaamheid’. Deelnemers die als innovatief, enthousiast en bijzonder sociaal zijn bestempeld. Dit 3-jarig programma is een initiatief van het Oranjefonds en KPN Mooiste Contact Fonds. Het doel van het project is het verminderen van eenzaamheid in Nederland en het versterken van het sociaal ondernemerschap. We zijn echt berentrots dat ons plan is geselecteerd uit meer dan 100 inzendingen!

Vóór Corona was eenzaamheid al een probleem in Nederland. Door de crisis zijn de problemen nog zichtbaarder geworden. Zo ook onder mantelzorgers. Mantelzorgers spelen een cruciale rol in het welzijn van mensen met een (chronische) ziekte, beperking of psychische aandoening. Helaas merken wij steeds vaker dat, met name overbelaste mantelzorgers, in een sociaal isolement zitten. Door de grote inzet op het verzorgen van hun dierbare is hun sociaal netwerk in de loop van de tijd verdwenen.

Wij denken dat ‘gehoord en gezien’ worden een belangrijk onderdeel is in het tegengaan van eenzaamheid onder mantelzorgers. Herkenning en erkenning zijn belangrijke sleutelwoorden. Hoe fijn is het om – als je het even niet meer ziet zitten – in een veilige omgeving contact te kunnen hebben met lotgenoten (herkenning). Dat je snel toegang hebt tot ervaringsdeskundigheid, advies en informatie. Daarnaast vinden wij het erg belangrijk dat de stem van mantelzorgers beter gehoord gaat worden. We willen de mantelzorgkrachten bundelen en zo gerichte signalen afgeven om de positie van mantelzorgers te verbeteren (erkenning).

Met elkaar bespreken en bloot leggen wat er nodig is voor jezelf en voor ons allen in de toekomst.

En daar gaan we de komende tijd mee aan de slag. Een online community-platform met goede informatievoorziening, veilig lotgenotencontact en gebundelde krachten. Uiteraard komen we nog bij jullie terug om gerichte input op te halen.

Maar voor nu zijn we gewoon even heel blij en bedanken we het Oranjefonds en het KPN Mooiste Contact Fonds voor het gestelde vertrouwen in de Stichting Mantelzorgelijk.

 

 

Avatar foto

Margreet van der Voort en Marjolijn Bruurs zitten niet alleen met elkaar in het bestuur van Mantelzorgelijk maar zij delen ook heel veel dezelfde ideeën over alles wat te maken heeft met ouderen- en mantelzorg. Als zij in de media iets tegenkomen dat hen verheugt, verbaast of shockeert gaan ze samen op onderzoek uit. De één stapt op de bron af, de ander doet het inhoudelijk speurwerk en dan.... komen er dit soort columns uit. Vanaf nu zul je meer van dit schrijversduo tegenkomen op Mantelzorgelijk.nl

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top