skip to Main Content

Gepersonaliseerde voordeuren die lijken op onze voordeuren van vroeger.

true-doors-Het-verhaal-achter-de-deur-Trimbos-Rapport-background-640x480

Ouderen met dementie of psychiatrische problematiek kunnen in een zorginstelling enorme baat hebben bij een gepersonaliseerde voordeur, die lijkt op de voordeur van een vroegere woning. Dit blijkt uit een verkennend onderzoek van het Trimbos-instituut.  True Doors heten deze deuren en ze worden gebruikt om de bewoner iets aangenaams uit het verleden mee te geven.
Een voordeur staat vaak symbool voor een bepaalde periode uit iemands leven of een plek waar iemand met plezier gewoond heeft. Wanneer deze persoon naar de zorginstelling verhuist, kan een deur uit het verleden als het ware ‘meegenomen’ worden naar de nieuwe woonomgeving.Voordat de deur wordt geplaatst wordt er met de bewoner of familie gesproken over een woning waar positieve herinneringen aan zijn. Van dat huis wordt de deur gefotografeerd of als de deur niet meer bestaat, wordt met fotoshoppen net zolang gezocht tot een goed gelijkende deur is gevonden. Een ‘feel good’ deur zou ik het willen noemen.

12-before-and-after-Mevr.-Rijsbergen

Het Trimbos Instituut heeft een klein onderzoek uitgevoerd, omdat nog maar een paar zorginstellingen de deuren gebruiken. Maar volgens de onderzoekers is het van belang om goed te meten wat de verschillende pogingen om de zorg voor dementen te verbeteren, opleveren. “Met het oog op de te verwachte groei van het aantal patiënten is het van belang om zo veel mogelijk projecten die de bedoeling hebben de patiënt meer een thuisgevoel te geven goed te monitoren”, zegt Iris van Asch van het Trimbos Instituut. Verzorgingshuis D’n Aok in Veenendaal heeft meegedaan met de proef en de resultaten zijn zo bemoedigend dat uitbreiding van onderzoek naar andere mogelijkheden beslist nodig is. “Er is nog een hoop werk aan de winkel”, zegt onderzoeker Iris van Asch.

tt17Wat een gave uitvinding is dit, zeg! Buiten dat deze deuren herkenbaar zijn voor de mensen met dementie, ziet het er ook nog hartstikke gezellig en uitnodigend uit. Als je nu in verzorgingshuizen op de gangen loopt, zie je her en der wel iets persoonlijks bij de kamerdeuren van de bewoners maar het blijft naar mijn idee toch best een saaie en soms trieste bedoening. Wat zou het trouwens gaaf zijn als er meteen een klein beetje voortuin naast de voordeuren gemaakt zou worden. Mijn vader zou bijvoorbeeld al heel blij zijn met een of twee hangplanten waar hij voor zou kunnen zorgen…

Oke, oke, ik weet het; Ik draaf nu een beetje door.

Marjolijn Bruurs

Marjolijn Bruurs

is ondernemer, netwerkbouwer, storyteller, echtgenote, moeder en zij was tot voor kort een zeer gedreven en ervaren mantelzorger voor haar vader met Alzheimer. Eerst in de thuissituatie en later in het verpleeghuis. Tevens is zij de bedenker en het creatieve brein van Mantelzorgelijk.nl en voorzitter van Stichting Mantelzorgelijk.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top
X