skip to Main Content
Geld En Mantelzorg

Gemeentepolis als ondersteuning. Maar helaas niet voor iedereen! #ongelijkheid

Is jouw dierbare chronisch ziek? Dan heeft hij of zij waarschijnlijk veel zorg nodig. Gemeenten die de Gemeentepolis aanbieden, ondersteunen mensen zoals zij. In dit blog leg ik uit hoe de gemeenten met een voordelige zorgverzekering chronisch zieke mensen helpt. Maar geldt dat dan voor elke gemeente? Nee, dat geldt niet voor iedereen! In mijn gemeente doen ze hier niet aan mee. Wonen in het Gooi wil toch niet automatisch zeggen dat je geld genoeg hebt? In Nederland bieden momenteel nog maar 330 van de totaal 350 gemeenten een Gemeentepolis aan. Ook voor deze vorm van ondersteuning geldt dus een zekere mate van ongelijkheid.

Meer zorg voor minder geld
Als iemand een langere periode ziek is, dan wordt dit in ons land ‘chronisch ziek’ genoemd. De kans is groot dat je meer zorg nodig hebt als je chronisch ziek bent. Denk aan bezoeken aan het ziekenhuis, het gebruik van medicijnen en het ontvangen van speciale zorg. Deze kosten kunnen vaak hoog oplopen. Vooral als het eigen risico volledig wordt gebruikt.

Sommige gemeenten bieden daarom chronisch zieken hulp bij het betalen van hun zorgverzekering. Zij komen namelijk in aanmerking voor een Gemeentepolis. Een Gemeentepolis is een voordelige zorgverzekering via de gemeente. Hierin zijn bijvoorbeeld speciale vergoedingen opgenomen. Ook krijg je met een Gemeentepolis extra kortingen. Hierdoor zorgt de gemeente dat jij veel zorg krijgt voor minder geld.

Uitgebreide variant Gemeentepolis
Een gemeente biedt speciaal voor mensen met een chronische ziekte en hoge zorgkosten een uitgebreide variant van de Gemeentepolis aan. Dit heeft vele voordelen:

  • Extra vergoedingen;
  • Bijdrage van de gemeente voor zorgkosten en ondersteuning;
  • Eigen risico meestal meeverzekerd.

Hierdoor krijgt men geen onverwachte rekeningen meer. Ook is de maandelijkse premie goedkoper door de bijdrage van de gemeente.

De Gemeentepolis is een collectieve zorgverzekering voor mensen met een laag inkomen en mensen met een chronische ziekte of beperking. Deze zorgverzekering wordt aangeboden door jouw gemeente op Gezondverzekerd.nl.

Hoeveel kost een Gemeentepolis?

De Gemeentepolis is voordeliger dan een “normale” zorgverzekering. De Gemeentepolis bestaat uit een basisverzekering en een aanvullende verzekering. De aanvullende verzekering is vaak uitgebreid met extra vergoedingen. Vergoedingen voor bijvoorbeeld brillen, fysiotherapie, en medicijnen. Een mooi initiatief want zorg om de ziekte en daarnaast financiële zorgen zijn natuurlijke niet bepaald bevordelijk voor het levensgeluk.

Of de gemeente van jouw chronisch zieke dierbare deze collectieve zorgverzekering aanbiedt, kun je via DEZE LINK bekijken. Ik ben trouwens echt teleurgesteld dat niet alle 350 gemeenten deze mogelijkheid bieden. Mijn zussen en ik hebben in de afgelopen jaren mijn vader namelijk naast de steeds zwaarder wordende zorg voor, hem ook  financieel vaak moeten ondersteunen omdat hij – als chronisch zieke – door al die eigen bijdragen en extra kosten niet kon rondkomen van zijn AOW uitkering. Ik weet bijna wel zeker dat wij niet de enige zijn!

Marjolijn Bruurs

is sociaal ondernemer, netwerkbouwer, storyteller, echtgenote, moeder en zij was ruim 8 jaar een zeer gedreven en ervaren mantelzorger voor haar vader met Alzheimer. Eerst in de thuissituatie en later in het verpleeghuis. Tevens is zij de bedenker en het creatieve brein van Mantelzorgelijk.nl en voorzitter van Stichting Mantelzorgelijk.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top
X