Gelukkig Nieuwjaar!

Namens bestuur en alle vrijwilligers van Mantelzorgelijk aan mij de eer om jou en je dierbaren het allerbeste toe te wensen voor het nieuwe jaar, vooral in gezondheid en vol mooie momenten. Persoonlijk wens ik voor 2023 dat er meer zal worden omgekeken naar mantelzorgers. Dat is hard nodig!

De afgelopen jaren is er op het gebied van mantelzorg veel veranderd. Met name de coronapandemie heeft een negatieve tendens in gang gezet. Meer en zwaardere zorgtaken moesten door mantelzorgers van zorgprofessionals worden overgenomen omdat zorg werd afgeschaald. Is dat inmiddels beter? Nee! Nog steeds is de zorg niet terug op het niveau van voor de eerste lockdown. En dat wordt door de vergrijzing en personeelstekorten in de zorg de komende jaren alleen maar erger. Zeker nu afgelopen maanden is gebleken dat mantelzorgers door politieke keuzes niet ontlast worden maar juist nóg meer zorgtaken op hun bordjes zullen gaan krijgen.

Dat alles bij elkaar vraagt om beter mantelzorgbeleid. Niet alleen vanuit de politiek maar ook vanuit gemeenten, zorgverzekeraars en werkgevers. Mijn dringende oproep aan hen voor komend jaar: Hou mantelzorgers in de gaten en laat hen asjeblieft niet barsten! Mantelzorgers zijn van onschatbare waarde, nu en in de toekomst. Investeer daar dan ook in. Zorg dat er meer ondersteuning op maat komt om mantelzorgers in staat te stellen om die steeds zwaarder wordende zorgtaken uit te voeren. Zorg dat er regelingen komen als looncompensatie, verlof, gratis aanvullende verzekeringen, respijtzorg en goede ondersteuning. Uiteindelijk is dat in ieders belang.

Het afgelopen jaar

Mantelzorgelijk kan terugkijken op een succesvol en spannend jaar. Niet alleen qua groei maar ook qua bloei. Nog meer mantelzorgers weten ons platform te vinden en we lanceerden in september onze nieuwe website met een veilig, laagdrempelig community-platform mantelzorg. Inmiddels hebben zich vele nieuwe ‘vrienden’ aangemeld en hopen wij dat het komende jaar nog meer mantelzorgers zullen aansluiten om onze lot- deel- en bondgenoten te worden. Samen kunnen we het verschil maken, samen staan we sterk!

Het komende jaar

Het komende jaar willen wij impact gaan meten en onderzoek doen. Hoe ervaren mantelzorgers ons initiatief? Wat hebben zij nodig om de zorg voor dierbaren vol te houden? Wat zijn de effecten van politieke keuzes? Hoe zit het landelijk nou precies met het mantelzorgcompliment van gemeenten? Hoe vergaat het de werkende mantelzorgers? Hoe kunnen wij zorgen dat mantelzorgers meer gezien en gehoord worden? Hoe kunnen wij met elkaar een beweging op gang brengen?

Je ziet, wij gaan zeker niet achteroverleunen. Ook in 2023 kunnen jullie gewoon weer op Mantelzorgelijk blijven rekenen. Hou ons, maar ook elkaar, goed in de gaten!

Cheers X

 

Afbeelding van Gerd Altmann via Pixabay
Avatar foto

Sociaal ondernemer en initiatiefnemer Mantelzorgelijk.nl, ervaringsdeskundige, mantelzorgveteraan.

Dit bericht heeft 1 reactie

  1. Voor u en alle medewerkers een gezond en gezellig 2023! Ik ben mantelzorger en dat brengt een druk met zich mee. Als ik uitval, wie zorgt er dan voor mijn man met dementie op een gesloten afdeling? Wij zijn, grofweg gezegd, goedkope krachten voor de overheid, natuurlijk doe je het met liefde, maar het is zwaar, zeker als je zelf het een en ander mankeert. Toch maar doorgaan. Meer waardering zou welkom zijn, ik heb hoge zorgkosten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top