Gelezen: Schattig meisje

gelezen2Op Linda.NIEUWS is een nieuwe serie gestart: Verhaal van een Vrouw. De eerste aflevering is geschreven door Malin Kathe en gaat over de gevoelens van een jonge mantelzorger voor haar zus. De dochter (2) van Suzanne is haar zus (29) al voorbij in ontwikkeling.

Mijn zus is niet schattig. Het voelt een beetje verkeerd om dat te zeggen, maar toch is het zoVroeger was ze wel schattig. Dat lieve blonde meisje met dat guitige koppie en die blauwe ogen.

Eigen wereld
Nu is ze 29. Het is steeds moeilijker om achter de epilepsie en de verstandelijke beperking nog dat heldere, opgewekte kind van vroeger te zien. Ze verdwijnt steeds meer in haar eigen wereld. Ze kan steeds minder prikkels hebben en maakt steeds minder contact.

Enthousiaste begroeting
Dat is moeilijk. Niet alleen voor ons, als familie, maar ook voor haar begeleiders. Niet dat ik ze daar ooit over hoor, maar ik kan het me wel voorstellen. Ik weet dat ze vroeger ook al periodes met enorme gedragsproblemen kende. Maar ik herinner me nog dat groepsleiders altijd blij waren haar na een weekend thuis weer te zien.

(G)een feestje
Mijn dochter is nu anderhalf en loopt werkelijk over van schattigheid. Ze is zelf ook zorgintensief: ze was prematuur en dysmatuur en heeft nog veel extra zorg nodig. Van de thuiszorgmedewerkers hoor ik dat voor haar zorgen een feestje is. Maar wat nu als zorgen voor iemand geen feestje is? Hoe hou je het dan vol?

bijzonder verhaalCompleet gevloerd
Ik hou van mijn zus. Onbeschrijflijk veel. Ik heb een geschiedenis met haar, ken haar hele verhaal, ken haar ‘gebruiksaanwijzing’, ze herkent mij. Maar voor haar zorgen is geen feestje, het is hard werken en het kost ontzettend veel energie. Hoe zorg je voor iemand die zo weinig lijkt terug te geven?

Ik weet het niet meer
De kunst is te zoeken naar sprankjes hoop, hoe klein ze ook zijn. Ik als zus zie honderdduizend dingen aan haar die mooi zijn en waardevol. Maar het is ontzettend ingewikkeld om te weten dat ze steeds verder achteruit gaat. Dat we haar stukje bij beetje lijken kwijt te raken. En zo mogelijk is het nóg lastiger om af en toe te verzuchten dat je het even niet meer weet.

Anne
Ik hoop en bid dat de mensen om haar heen, inclusief ik, de wilskracht, de volharding, de eerlijkheid, maar boven alles de liefde kunnen opbrengen om haar te blijven geven wat ze nodig heeft. Niet omdat ze schattig is, gewoon, omdat ze Anne is.

is journalist, netwerkbouwer, trainer en vertaler. Zij werkt in Nederland en Duitsland op het gebied van cultuur, (social) media en zorg.

Barbara Mounier

is journalist, netwerkbouwer, trainer en vertaler. Zij werkt in Nederland en Duitsland op het gebied van cultuur, (social) media en zorg.

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

X