Gelezen: Oudere migranten vaker dement

gelezen2Op Nu.nl las ik dat ouderen met een Marokkaanse, Turkse of Hindoestaanse achtergrond zijn drie tot vier keer vaker dement dan Nederlanders. Dat blijkt uit onderzoek van neuropsycholoog Özgül Uysal-Bozkir, die donderdag promoveert aan de Universiteit van Amsterdam.
Daarnaast blijkt uit het onderzoek onder ruim 2.000 ouderen dat migranten op leeftijd vaker kampen met eenzaamheid en depressieve klachten. Dat kan een voorstadium van de geestesziekte zijn.

De oorzaak ligt volgens de onderzoeker deels bij de sociaal-economische status. Het niet uitkomen van verwachtingen of heimwee naar het thuisland kan ook een rol spelen.

Daarnaast hebben migranten van Turkse, Marokkaanse en Hindoestaanse afkomst onder meer door genetische aanleg vaker hart- en vaataandoeningen of diabetes. Dat verhoogt het risico op dementie.

Ten slotte worstelt de groep volgens Uysal-Bozkir mogelijk met de “individuelere” Nederlandse cultuur. Vaak zijn zij afkomstig uit een samenleving waarin meer sociale contacten worden onderhouden.

Testmethoden
In haar onderzoek pleit Uysal-Bozkir ook voor verandering van de testmethoden, die volgens haar niet cultuur-neutraal zijn. Zo heeft een Nederlander een hele andere affiniteit bij een tennisbal dan een bejaarde van Turkse komaf, die in zijn leven mogelijk nooit heeft getennist.

Daarnaast is de meerderheid van de Turkse en Marokkaanse ouderen analfabeet en ongeschoold, wat ook een grote invloed kan hebben.

Belang
Twee medewerkers van het VU medisch centrum (VUmc) benadrukken het belang van de bevindingen. “Maar drie of vier keer zo hoog, lijkt me wel erg veel”, vindt Max Stek, hoogleraar ouderenpsychiatrie.

De studie had een hoge uitval van deelnemers die tussentijdse resultaten kunnen vertekenen. Uysal-Bozkir noemt dit zelf ook een van de beperkingen van haar onderzoek.

bron:nu.nl

Avatar foto

Sociaal ondernemer en initiatiefnemer Mantelzorgelijk.nl, ervaringsdeskundige, mantelzorgveteraan.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top