Gelezen: Mantelzorger zorgt zich zowat ziek

gelezen2Eén op de acht mantelzorgers verleent meer dan tachtig uur per week zorg aan een naaste. Dat is één van de uitkomsten van een onderzoek dat is gehouden onder 1450 mensen uit de regio Breda, van wie er 643 (aantoonbaar) mantelzorg verlenen. De resultaten werden donderdagmiddag gepresenteerd op een symposium over het onderwerp in De Borgh in Zevenbergen. Het aantal zelfstandig wonende ouderen en ook het aantal dementerenden, mensen met een beperking of chronische aandoening neemt toe.
Daarmee stijgt de zorgvraag. Gemeenten zijn sinds 2015 verantwoordelijk voor de zorg, maar ze moeten het wel met veel minder geld doen. Dus neemt de druk op de directe omgeving van de betrokkene toe. Met als gevolg dat er steeds vaker berichten zijn over overbelaste mantelzorgers en een toenemende vraag naar ‘respijtzorg’; zorg die tijdelijk wordt overgedragen, zodat de mantelzorger op adem kan komen.

Uit het onderzoek dat donderdag gepresenteerd is, blijkt dat de druk op mantelzorgers onverminderd hoog is. De meeste mantelzorgers (41 %) zorgen voor een partner of voor een ouder (30 %). Ze zorgen voor vervoer, begeleiding bij een bezoek aan bijvoorbeeld een arts, ze bieden gezelschap en structuur, houden toezicht of helpen bij de administratie of in de huishouding. De meesten doen dat tussen de twee en zestien uur per week, maar voor dertien procent van de mensen gaat er een dubbele werkweek aan tijd in zitten. Soms moet daarnaast ook gewerkt of een eigen huishouding draaiend worden gehouden.

Bron: BN de Stem

Avatar foto

Sociaal ondernemer en initiatiefnemer Mantelzorgelijk.nl, ervaringsdeskundige, mantelzorgveteraan.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top