Gelezen: De mantelzorger is rechteloos

gelezen2Gelezen in het Eindhovens Dagblad: een pittig stuk geschreven door Ineke Frankenmolen-Bik. Ineke woont in Eindhoven en is mantelzorger van haar zoon, die na een zeer ernstig ongeluk negen jaar geleden na een jaar verpleegtehuis en een jaar revalidatie nu in een beschermd wonen-project woont.

‘Mantelzorg; de moderne slavernij van de eenentwintigste eeuw’. Die woorden schoten door me heen als broodnodige tegenhanger van de krantenkop ‘De opgehemelde mantelzorger doet niet altijd wat hij zegt’ (ED 12 februari). Even dacht ik dat die kop op een carnavalskraker zou slaan of een vervroegde 1 april-grap. Maar bij nadere beschouwing van het artikel bleek het zowaar serieus leesvoer te moeten zijn. Dat ik hier graag even bij wil stilstaan, heeft alles te maken met het feit dat ik mezelf ook als mantelzorger mag betitelen.

Mijn man en ik zijn mantelzorger van onze jongste zoon, die na een zeer ernstig ongeluk negen jaar geleden na een jaar verpleegtehuis en een jaar revalidatie nu in een beschermd wonen-project woont. Wij dachten dat we het, al enige tijd gepensioneerd, wat minder druk zouden krijgen. Niets is minder waar. We hebben de zorg voor de kwetsbare mens in de afgelopen jaren door allerlei bezuinigingen zienderogen achteruit zien gaan.

Ons leven is na zijn ongeluk drastisch veranderd. Naast het omgaan met verdriet hebben we ook ons eigen sociale leven heel erg moeten aanpassen. Zo zijn we gemiddeld 15 tot 20 uur per week bezig rondom onze zoon. En daar zitten vaak onverwachte zaken tussen, die niet in het zorgplan van onze zoon beschreven staan.

Die worden dan linea recta verwezen naar de mantelzorg.

Zo kan ik een hele lijst van activiteiten benoemen, maar dan heb ik wel de dubbele ruimte voor dit artikel nodig. Aan de mantelzorger wordt niets gevraagd. Nee, ze hebben het maar te doen, anders gebeurt het niet en heeft de patiënt/cliënt het nadeel.

Wij hebben niet, zoals de werknemer, een vaste tijd of een vaste taak. Nee, alles wat er niet gebeurt of niet meer mag gebeuren wordt gewoon op het bordje van de mantelzorger gelegd. Met de mooiste bewoordingen worden de taken die de zorginstellingen denken te kunnen schrappen in het vergaarbakje ‘mantelzorg’ gedeponeerd. De mantelzorg is geen geplande baan: het is iets wat je overkomt. Alles wat een mantelzorger kan en wil doen is toch meegenomen?

In werkelijkheid wordt de mantelzorger steeds meer ongevraagd ingelijfd. De mantelzorger heeft geen cao en is dus rechteloos.

We zien nu dat het beter opgeleid personeel steeds meer verdwijnt en vervangen wordt door lager gekwalificeerde mensen.

De mantelzorger moet vaak een duizendpoot zijn om te bereiken dat het leven van een kwetsbare persoon in een instelling zo leefbaar mogelijk blijft. Beschouw ons geval niet als een uitzondering. Vele mantelzorgers zijn inmiddels te murw om te gaan protesteren.

Ook de opmerking dat men in de verpleeghuizen steeds minder familie ziet, heeft een fris tegenwindje nodig. In deze maatschappij was het toch zo belangrijk dat iedereen aan het werk ging: dus beide partners? Tel daar nog eens de verantwoordelijkheid bij voor een gezin, dan is het antwoord toch duidelijk. Geen werkgever zal het op den duur pikken dat de werknemer op de gekste tijden en soms onverwacht moet inspringen omdat het protocol van de zorginstellingen het niet toelaat het zelf te doen. Eerst jaagt de overheid iedereen aan het werk en nou wordt de mantelzorg pontficaal bovenop de zorg voor de patiënt/cliënt gezet. Hoe gek moet het worden?

Even nog over de woorden ‘opgehemelde mantelzorger’. Door de overbelasting en de druk die vaak op de schouders van de mantelzorger gelegd wordt, is er kans dat deze eerder gaat hemelen. Dat is véél meer dan de hemel in prijzen. Daarmee wordt het risico voor de mantelzorger op dementie, en daardoor opname in een verpleeghuis, wel kleiner. Mooi meegenomen toch?

Bron: Eindhovens Dagblad

is journalist, netwerkbouwer, trainer en vertaler. Zij werkt in Nederland en Duitsland op het gebied van media, politiek en zorg.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top