Gelezen: Alzheimer bestrijden met een chip in de hersenen

gelezen2Een chip in de hersenen moet mensen met hersenbeschadiging als gevolg van Alzheimer, een beroerte of hersenschudding helpen. Het Amerikaanse bedrijf Kernel ontwikkelde een sensationeel model om de beschadigingen te herstellen. De ‘Brainchip’ kan de hersenen dusdanig herstellen dat het nagenoeg weer gezond kan functioneren. 

Onderzoeker en technoloog Bryan Johnson wil graag de hedendaagse technologie die toegepast wordt bij machines en robots gebruiken om het menselijke brein te verbeteren. In samenwerking met een team van topneurologen wordt de chip gemaakt. Ook deze neurologen zijn volgens Johnson optimistisch over het model en zien meer mogelijkheden. Ze denken dat het zelfs op de lange termijn de intelligentie en het geheugen aanzienlijk gaat verbeteren.

Bij beschadigde hersencellen zijn de elektrische signalen waarmee de cellen met elkaar communiceren verstoord. Met een implantaat, dat in het brein wordt geplaatst, wil Johnson deze communicatie bij gezonde hersenen nabootsen, zodat ook mensen met hersenbeschadiging weer net zo goed kunnen functioneren als voorheen.

Johnson baseert zijn onderzoek op zijn collega wetenschapper Theodere Berger. Hij maakte de afgelopen decennia verschillende programma’s om ziektes als dementie, beroertes en hersenschuddingen aan te pakken.  Het is nu voor eerst dat zijn theorieën en methodes ook daadwerkelijk op het menselijk brein worden toegepast.

Bron: De Nationale Zorgcourant

is journalist, netwerkbouwer, trainer en vertaler. Zij werkt in Nederland en Duitsland op het gebied van media, politiek en zorg.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Back To Top