Geld is op: voorlopig geen psychische hulp voor jongeren in Almere

Kindenjeugdggz_bij_bosman-300x200We zijn nog niet op de helft van het jaar 2015, maar de transitie van de zorg heeft een nieuw dieptepunt bereikt: Tientallen kinderen uit Almere hebben in een brief te horen gekregen dat ze de psychische hulp die ze nodig hebben, niet kunnen krijgen. De instelling die de hulp moet bieden heeft geen geld meer. GGZ Nederland zegt meer signalen te krijgen over knellende budgetten en gaat onderzoek doen.

In het geval van Almere gaat het om de instelling Max Ernst. Die krijgt budget van de gemeente voor kinderen uit die stad, maar dat geld is nu al op. De instelling zegt de gemeente meermalen gewaarschuwd te hebben over het tekort. Volgens Omroep Flevoland raakt ook bij andere GGZ-instellingen in de regio het beschikbare budget voor dit jaar al op.

Op de vraag of de kinderen uit Almere nu elders de hulp kunnen krijgen die ze nodig hebben, heeft de gemeente – die verantwoordelijk is voor alle jeugdzorg – nog geen antwoord. “Dat onderzoeken we en volgende week gaan we om tafel”, aldus een woordvoerder. Tot die tijd moeten de kinderen wachten op hun behandeling.

Wachtlijsten

Op steeds meer plekken in het land is meer zorg nodig is dan gemeenten hadden gedacht. Er ontstaan daardoor wachtlijsten en opnamestops.  Eerder meldde Den Haag bijvoorbeeld dat er wachtlijsten zijn ontstaan voor de jeugdzorg bij twintig wijkteams, omdat veel meer gezinnen dat verwacht jeugdzorg nodig hebben. In Zeewolde was al in februari het geld op bij een specialistische verslavingskliniek, terwijl een jongere met spoed zorg nodig had. De gemeente Zeewolde heeft die behandeling toen extra ingekocht.

Maar in de jeugdzorg gebeurt ook het tegenovergestelde: in Zeeland is de instroom naar jeugdzorginstellingen in het eerste kwartaal juist fors gedaald. Hoe dat komt is onduidelijk. Naast GGZ Nederland gaat ook Jeugdzorg Nederland bekijken hoe de verhouding is tussen de verwachte vraag en het aanbod van zorg.

Update van 22 mei:
Wethouder belooft oplossing geldnood Jeugd-GGZ

De geldproblemen bij de Jeugd-GGZ in Almere worden uiterlijk binnen één maand opgelost. Dat belooft wethouder René Peeters. Hij zal meer geld uittrekken dan de 8,2 miljoen euro die voor dit jaar beschikbaar is. Waar dat geld vandaan komt, moet hij nog bespreken met de gemeenteraad. Peeters erkent dat bij een groot aantal aanbieders van jeugdgezondheidszorg in Almere het geld al voor het einde van het jaar op is.

Deze week werd bekend dat zorgaanbieder Max Ernst GGZ een intakestop heeft ingesteld. Dit omdat die instelling het toegewezen budget voor dit jaar al volledig heeft gebruikt. Daardoor kunnen tientallen kinderen op de wachtlijst geen hulp krijgen. Ook andere instellingen geven aan dat ze niet voldoende geld hebben voor het hele jaar.

Volgens wethouder Peeters is het geld dat de zorginstellingen krijgen gebaseerd op cijfers uit 2013. Maar nu blijkt dat de vraag naar Jeugd-GGZ in 2014 fors is gestegen. Toch zijn de budgetten dit jaar met 20 procent gekort. Hoe het kan dat meer jongeren hulp nodig hebben, zoekt de gemeente nog uit. De gemeente gaat de komende tijd in gesprek met instellingen die wachtlijsten hebben.

In totaal heeft de gemeente Almere 72 contracten afgesloten met zorgaanbieders in de Jeugd-GGZ. Die bieden allerlei soorten hulp aan jongeren, die last hebben van kleine gedrags- en taalproblemen tot zware depressiviteit.
Bronnen: nos.nl en Omroep Flevoland

is journalist, netwerkbouwer, trainer en vertaler. Zij werkt in Nederland en Duitsland op het gebied van media, politiek en zorg.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top