skip to Main Content

Geen zorg, maar geld en ego – gastblog door Dé Pluis

Mantelzorgelijk OpinieHet is juni 2015. De aanstormende uitzaaiingen doen wat van ze verwacht wordt, wat voorspeld is. Maar als een mokerslag opa en mijzelf keihard treffen. Van een opwekte man, in een rap tempo richting de stille hulpvrager.

Geen moment heb ik geaarzeld en besloten om het freelancen te laten voor wat het is. Nu is mijn vader numero uno, ik kan niet anders en hij wil niet anders.

Ik ben terecht gekomen in een wereld die zich ‘zorg’ noemt maar alles te maken heeft met geld en ego. Met afspraken die niet nagekomen worden, glashard liegen, het ontbreken van moraliteit en integriteit. Mails die intern verkeerd zijn door gestuurd, (keukentafel-) gesprekken met mensen die zich o.a. manager noemen maar achteraf Pinocchio blijken te heten en ontvangen sms berichten die over af- en doorschuiven gaan.

1 Juli jl. is Opa in een Hospice overleden, en waar ik letterlijk een diepe buiging heb gemaakt voor de verpleegkundigen. Daar kreeg Opa zijn zorg, zoals zorg bedoeld is.

Een open brief naar de gemeente Arnhem, een brief naar de woningcorporatie Portaal leveren in eerste instantie een telefonische reactie op van gemeentemanagers en een manager van de woningcorporatie. In de hoop dat ik tevreden zou zijn met een uitgesproken, emotieloos excuus. Helaas, ik wil een schriftelijke reactie op mijn schrijven, wat de toon vanuit de andere kant van de lijn onmiddellijk transformeerde van gespeelde warmte naar kille afstandelijkheid.

Waarom ik dit wil? Voor mijn eigen rouwproces, waarheidsbevinding en mijn droom dat menigeen na gaat denken: of zorg in een functie en maatregel zit?

Ik lees menig artikel en verbaas me over de markt die er schijnbaar is, en de kritiekloze artikelen van menig organisatie. Sterven is commercieel!

Mantelzorger willen zijn is een keuze, met een geweten. In de spagaat tussen de onvoorwaardelijke liefde, en hen die zich ook daarmee bezig houden.

De eerste doen het met hun hart en ziel. En de ander omdat……..

Het is stil, heel stil.

De PluisDé Pluis is FREElancer. Hij werkt als organisatie psycholoog en columnist en is als docent verbonden aan de Stichting weet wat je besteedt. Een vrij- en omdenker en minimalist, gek op zijn drie honden.

Avatar

Barbara Mounier

is journalist, netwerkbouwer, trainer en vertaler. Zij werkt in Nederland en Duitsland op het gebied van media, politiek en zorg.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top
X