Geen mantelzorg in zicht: Eén op de tien zieke Nederlanders kan op niemand terugvallen

mantelzorgWe hebben op Mantelzorgelijk al eerder geschreven over het onderzoek “Zorg en ondersteuning in Nederland” van het Sociaal Cultureel Planbureau. Een van de onderwerpen die ook in dat onderzoek aan bod komen, is het aantal mensen, dat géén mantelzorg kan krijgen. Veel mensen die langdurig ziek zijn, kunnen niet terugvallen op een sociaal netwerk dat hen kan helpen.

Dat blijkt uit de cijfers van het SCP. De cijfers zijn verontrustend:

  • Bijna één op de tien Nederlanders kan niet terugvallen op iemand uit de sociale omgeving.
  • Bij ouderen of mensen met beperkingen gaat het zelfs om ongeveer één op de vijf mensen.
  • Als er wel iemand is die de langdurig zieke kan bijstaan, is dat meestal de partner.
  • Anderen die kunnen bijspringen zijn vrienden, buren, en familieleden die niet deel uitmaken van het gezin.

2,2 miljoen Nederlanders
De SCP-cijfers zijn gebaseerd op onderzoek in 2014. In dat jaar kregen ruim 2,2 miljoen volwassenen Nederlanders die zelfstandig wonen, hulp bij dagelijkse handelingen als het huishouden. Dat gebeurde vooral door mantelzorgers. Het aan- en uitkleden en het verzorgen van wonden werd voor een groot deel gedaan door publiek gefinancierde professionals.

In het SCP-rapport, getiteld Zorg en ondersteuning in Nederland: kerncijfers 2014, wordt een beeld gegeven van hoeveel zelfstandig wonende Nederlandse 18-plussers in 2014 zorg en ondersteuning ontvangen, welke hulp dit is en door wie die wordt gegeven.

Bron: RTL

is journalist, netwerkbouwer, trainer en vertaler. Zij werkt in Nederland en Duitsland op het gebied van media, politiek en zorg.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top