Geen geld meer voor zorg zwaar gehandicapte Kamil

media_xll_2831662
Foto (c) Algemeen Dagblad

Kamil is er één uit de groep van 2.000 ernstig gehandicapte leerlingen in het speciaal onderwijs die in de knel komt, doordat onduidelijk is wie de kosten voor zorg op school moet betalen. Het kabinet komt vooralsnog niet met een oplossing. ‘Iedereen schuift de verantwoordelijkheid af,’ aldus moeder Marieke Kwint. 

De bezuiniging blijkt uit een conceptbrief van staatssecretaris Sander Dekker van Onderwijs, die in het bezit is van deze krant. Hij belooft een nieuwe brochure voor ouders, één aanvraagformulier voor toelating en een indicatie voor meerdere jaren zorg in de klas. Dat is bij lange na niet genoeg, zeggen de betrokken scholen. Zij lopen per leerling 20.000 euro mis. Het gaat om kinderen met meervoudige beperkingen, die bijvoorbeeld niet kunnen zitten of staan.

De scholen moeten nu ouders van een gehandicapte leerling vragen zelf zorg in te kopen. Die voelen zich gemangeld door de bezuinigingen, ook omdat het onduidelijk is wanneer er in de klas sprake is van onderwijs en wanneer van zorg. Het antwoord op die vraag is cruciaal om te kunnen bepalen wie dat dan betaalt.

Dupe
Belangenorganisaties luidden daarover vorige week al de noodklok. Staatssecretarissen Dekker en Martin van Rijn (Volksgezondheid) hadden juist gezegd dat leerlingen niet de dupe mochten worden van de wetswijziging. Dat dreigt nu toch te gebeuren.

SP-Kamerlid Tjitske Siderius is boos. ,,Het kabinet plakt alleen een pleister en pakt het onderliggende probleem niet aan. Haal de concurrentie tussen zorg en onderwijs weg en geef één bedrag per kind.” Volgens Siderius heeft deze groep leerlingen voor Dekker ‘blijkbaar geen prioriteit’. ,,Deze kinderen hebben óók recht op onderwijs.”

‘Een kind als Kamil kost nu eenmaal geld’

Kamil is 7 en is meervoudig gehandicapt. Hij kan niet praten, niet lopen, is niet zindelijk en zal dat nooit worden. Het zoontje van Marieke Kwint functioneert op het niveau van een kind van nog geen jaar oud.

Op Heliomare in Bergen krijgt Kamil, die het Mowat-Wilson-syndroom heeft, begeleiding – niet alleen van leraren, maar ook van logopedisten, ergo- en fysiotherapeuten. Het biedt hem de beste kansen op ontwikkeling. Maar als er geen geld komt, zit Kamil na de zomervakantie thuis in Heerhugowaard. ,,Dat is verschrikkelijk. In ons leven is al zó veel onduidelijkheid. Ik dacht altijd: de school blijft sowieso bestaan. Het lijkt alsof mijn zoon minder rechten heeft dan andere kinderen. Iedereen schuift de verantwoordelijkheid af.”

Dagbesteding
Als Kamil niet meer naar school kan, moet hij naar een dagbesteding. Maar ook dat is niet goedkoop, rekent moeder Kwint voor. ,,Dat kost 60 euro per dagdeel en er zijn 9 dagdelen, maal 52 weken. Dan zit je al aan ruim 28.000 euro. Kinderen als Kamil kosten nu eenmaal geld, waar ze ook zitten.”

Elk kind heeft recht op onderwijs, vindt directeur Martijn Klem van ouderorganisatie BOSK. ,,Je kunt niet zeggen, ‘dit kind is wel erg gehandicapt, dat wordt te duur. Ga jij maar naar de dagbesteding’.” Hij wil dat het kabinet duidelijk maakt wat onder onderwijs valt en wat onder zorg.

Bron: Algemeen Dagblad, 10 maart

kwint_1Wil je weten hoe de vader van Kamil de zorg voor zijn zoon beleeft? Volg dan vanaf morgen de blogs van Christiaan Kwint via Mantelzorgelijk.  Christiaan is ook actief op social media, op twitter vind je hem onder de gebruikersnaam @ckwint.

is journalist, netwerkbouwer, trainer en vertaler. Zij werkt in Nederland en Duitsland op het gebied van media, politiek en zorg.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top