Financiële druk en isolement – De Verborgen Gevolgen van Mantelzorg

Ik heb de afgelopen tijd al best veel geschreven over de impact van mantelzorg. Dat vind ik super belangrijk omdat ik merk dat veel ‘buitenstaanders’ werkelijk geen idee hebben hoe zwaar en ingewikkeld mantelzorg voor velen kan zijn. Het gaat bij hen namelijk niet om neusdruppels, een boodschap of dat gezellige kopje thee. Voor veel mantelzorgers geldt dat zij 24/7 AAN moeten staan bij de zorg voor een dierbare. Dat vergt behoorlijk veel van een mensje. Vandaar mijn blogs over dit onderwerp. Puur voor de bewustwording.

Wat veroorzaakt nou die chronische stress door mantelzorg? Puur vanuit mijn eigen beleving noem ik financiële zorgen en isolement als eerste oorzaak. Hoe meer je moet zorgen, hoe minder je betaald kunt werken en een sociaal leven kunt onderhouden. Met alle nare gevolgen van dien:

Financiële zorgen en de impact op sociale relaties kunnen een significante rol spelen bij het ontwikkelen van chronische stress bij mantelzorgers. Mantelzorgers ervaren vaak een verhoogde mate van belasting, zowel fysiek als emotioneel, bij het zorgen voor een familielid of geliefde met een langdurige ziekte of beperking.

Financiële zorgen kunnen ontstaan door de extra kosten die gepaard gaan met de zorg, zoals medische rekeningen, medicatie, aanpassingen aan het huis of vervoerskosten. Maar zoals gezegd ook doordat je moet stoppen met een betaalde baan, of stukken minder kunt werken. Deze financiële last kan een enorme druk uitoefenen op de mantelzorger, vooral omdat ook zij, net als ieder ander,  financiële verplichtingen hebben. Vaste lasten lopen altijd door. Het gebrek aan financiële middelen kan leiden tot stress, angst en zelfs depressie bij mantelzorgers.

Daarnaast kan de impact van de zorg op de sociale relaties van mantelzorgers een bron van stress zijn. Het constant moeten voldoen aan de behoeften van de zorgvrager kan leiden tot een verminderde sociale participatie en isolatie van familie en vrienden. Mantelzorgers kunnen het gevoel hebben dat ze hun eigen behoeften en sociale leven moeten opofferen om aan de zorgverantwoordelijkheden te voldoen, wat leidt tot eenzaamheid en verlies van sociaal contact.

De combinatie van financiële zorgen en de impact op sociale relaties kan een vicieuze cirkel van stress en negatieve gevolgen voor de gezondheid veroorzaken. Chronische stress kan leiden tot fysieke en mentale uitputting, verminderde immuunfunctie en verhoogd risico op het ontwikkelen van psychische stoornissen zoals depressie en angst.

Het is daarom cruciaal om mantelzorgers te ondersteunen bij het omgaan met financiële zorgen en het behouden van sociale relaties. Dit kan onder meer worden bereikt door middel van financiële ondersteuning, toegang tot sociale netwerken en het aanbieden van respijtzorg op maat om de mantelzorger de broodnodige rust en hersteltijd te geven.

Heb je nog tips of vragen? Zet ze onder dit bericht in de comments.

#delenhelpt

Avatar foto

Sociaal ondernemer en initiatiefnemer Mantelzorgelijk.nl, ervaringsdeskundige, mantelzorgveteraan.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top