Filmtip: Papa

Wat doet het met een 16-jarig meisje als ze haar vader (53) dement ziet worden? Hierover gaat de documentaire ‘Papa’. “Zijn gevoel en emotie gaan weg. Net als zijn gevoel voor tact.”

De documentaire, gemaakt door Jet Verheijen en Josselin Gordijn, gaat over het leven van Renée Mantel uit Bunnik. Haar vader heeft Frontotemporale dementie (FTD). Dit is geen vorm waarbij je snel en veel vergeet, maar waarbij juist gevoel en emoties verdwijnen. “Hij flapte alles eruit. Een dikke vrouw noemde hij ineens een varkentje”, vertelt Renée aan het AD.

Een andere man
De slopende ziekte werd 2,5 jaar geleden bij vader Jan Willem geconstateerd. Hij leek steeds minder op de man die altijd hard werkte, vrolijk en gevoelig was. Renée: ,,Hij werd op een gegeven moment heel druk. Dan ging hij tikken, trommelen met zijn vingers, continu dezelfde liedjes zingen en fluiten. Irritant. Ik vroeg hem stil te zijn, een minuut later was hij wéér bezig. Dat is steeds minder geworden, tot het moment dat hij helemaal niet meer sprak.”

De volledige docu is voor 1,49 te huur via Vimeo Ondemand

Avatar foto

Sociaal ondernemer en initiatiefnemer Mantelzorgelijk.nl, ervaringsdeskundige, mantelzorgveteraan.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top