Favorieten! #9 Hoe en waar moet je je registreren als mantelzorger?

We zijn nu over de helft van de top 20 van de meest gelezen stukken op Mantelzorgelijk (editie 2018). In deze kleine serie laten we je zien welke onderwerpen mantelzorgers het meest bezighouden. En welke mantelzorgvragen de meeste reacties opleveren. 

Vandaag nummer 9. Een van de meest gestelde vragen op Mantelzorgelijk is: “Ik ben mantelzorger geworden. Waar moet ik me nu registreren?”


Ben je mantelzorger en wil je je ergens opgeven? Dat is een goed plan. Alleen werkt het in Nederland nét even anders. In principe kun je je nergens registreren omdat je voor een dierbare zorgt. Er bestaat dus niet een soort databank waar alle mantelzorgers geregistreerd staan. Als je zorgt voor een naaste met een (chronische) ziekte of een beperking, dan ben je mantelzorger. Dat is geen erkend beroep, maar een taak die je in je leven vaak uit liefde vervult.

Wél is het zo dat alle gemeenten in Nederland vanaf 2015 verantwoordelijk zijn voor het waarderen en ondersteunen van mantelzorgers. Om dat te kunnen doen moeten gemeenten de mantelzorgers natuurlijk wel in beeld krijgen. Je kunt via de WMO afdeling van de gemeente van degene waar je voor zorgt navragen wat er voor jou als mantelzorger geregeld is.

Verder kun je je eventueel inschrijven bij één van de regionale steunpunten die mantelzorgondersteuning bieden. Overal in het land zijn er lokale en regionale Steunpunten Mantelzorg. Hier kun je terecht voor informatie, advies en praktische steun. Het Steunpunt Mantelzorg kan je bijvoorbeeld in contact brengen met zorg- en hulpinstanties in je omgeving. Bovendien kun je er terecht voor een persoonlijk gesprek of een groepsgesprek met lotgenoten. Het kan heel fijn zijn om ervaringen uit te wisselen met lotgenoten die in een vergelijkbare situatie zitten en waaraan je niets hoeft uit te leggen.

En verder kun je natuurlijk altijd je mailadres opgeven bij Mantelzorgelijk, zodat je geen enkel persoonlijk blog, de vele tips of andere nuttige informatie mist. Want Mantelzorgelijk is het grootste platform van Nederland dat gemaakt wordt voor en door mantelzorgers! 😉

is journalist, netwerkbouwer, trainer en vertaler. Zij werkt in Nederland en Duitsland op het gebied van media, politiek en zorg.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top