Favorieten! #18 Miniserie ‘Mantelzorgen voor een narcist’

Daar is-ie weer: De top 20 van de meest gelezen stukken op Mantelzorgelijk (editie 2018). In deze kleine serie laten we je zien welke onderwerpen mantelzorgers het meest bezighouden. En welke mantelzorgvragen de meeste reacties opleveren. 

Vandaag nummer 18: De miniserie ‘Mantelzorgen voor een narcist’. Op deze serie hebben we veel reacties gekregen van mantelzorgers die voor hun op zichzelf gerichte ouders zorgen. Blij om te zien dat deze informatie zo vaak gelezen en gedeeld is!


Mantelzorgen voor je narcistische ouders – het is een bijzondere uitdaging. Deze zware taak komt op het bordje van kinderen van narcistische vaders of moeders die op leeftijd komen en hun leven niet meer zelf kunnen regelen. Juist in deze fase voelen kinderen zich emotioneel onder druk gezet om voor hun ouders te moeten zorgen. Maar bij narcistische ouders kan dat leiden tot het oprakelen van oude patronen en veel psychisch leed veroorzaken. In deze korte serie behandelen we verschillende aspecten van deze bijzonder uitdagende mantelzorg.

Als een van je ouders narcist is en extra zorg nodig heeft, komt dat vaak op jou als volwassen kind neer. Na een heftig incident, zoals een infarct, of bij een zware ziekte zoals reuma, dementie in zijn vele vormen, of hart- en vaatziekten… is je ouder aangewezen op hulp van anderen om het leven van alle dag aan te kunnen. Opeens moet je het contact met je narcistische ouder – vaak na jaren – weer herstellen, omdat de situatie het nu eenmaal verlangt.

Waarom komt die vraag wéér bij jou?

Bij narcistische ouders kunnen er ook andere redenen spelen waarom ze hulp of begeleiding van hun kinderen eisen. Narcisten kunnen niet goed tegen eenzaamheid. Ze hebben altijd andere mensen in hun leven nodig die moeite voor ze doen of voor hen spiegelen hoe geweldig ze wel niet zijn. Als levensbelangrijke contacten wegvallen, dan lijdt een narcist daar extreem onder.

De andere partner overlijdt – en de narcistische ouder weet nu niet meer hoe hij of zij zijn leven moet invullen – en vraagt daarom om constante aandacht van kinderen en kleinkinderen.

Vrienden en kennissen vallen weg, door ouderdom en overlijden.

Hobby’s en andere dagelijkse bezigheden kunnen door gezondheidsbeperkingen niet meer worden uitgevoerd.

De narcistische ouder heeft er moeite mee om beslissingen te nemen en vraagt om hulp. In werkelijkheid gaat het er echter helemaal niet om een beslissing te nemen, maar alleen om in contact met de kinderen te blijven. Alleen om deze reden verzint iemand soms een ziekte of handicap – of worden bestaande kwaaltjes enorm overdreven.

De narcistische ouder verzint steeds weer klusjes, reparaties of behoefte aan hulp in de huishouding. Niet omdat het écht nodig is, maar om contact te hebben.

Lange periode van losmaken voorbij

Hierbij is het – naast de werkelijke hulp en mantelzorg – voor jou als volwassen kind een enorme belasting, dat je nu opeens weer veel meer tijd moet doorbrengen met de narcistische ouder… en alle buien, beledigingen, betutteling en betweterigheid weer in volle hevigheid over je heen krijgt. Vaak is het pas na een lange periode van losmaken en verwerken gelukt om je los te maken van je narcistische ouder. Om eindelijk wat afstand te nemen en het contact te beperken op maar een paar ontmoetingen per jaar. En nu zit je opeens weer in de klauwen van je narcistische ouder.

Hoe ga je daar mee om? Daarover volgende keer meer.


Wil je ook de andere delen van deze miniserie lezen? Hier vind je deel 2, deel 3 en deel 4.

is journalist, netwerkbouwer, trainer en vertaler. Zij werkt in Nederland en Duitsland op het gebied van media, politiek en zorg.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top