skip to Main Content
Favorieten! #13 Herinneringendoos Voor Mensen Met Dementie

Favorieten! #13 Herinneringendoos voor mensen met dementie

Vandaag een nieuwe aflevering van de top 20 van de meest gelezen stukken op Mantelzorgelijk (editie 2018). In deze kleine serie laten we je zien welke onderwerpen mantelzorgers het meest bezighouden. En welke mantelzorgvragen de meeste reacties opleveren. 

Nu is het tijd voor nummer 13. Hierin aandacht voor een idee van Sylphia Vissers, die een persoonlijke doos vol met herinneringen maakte voor haar tante met dementie. Het werkte zo geweldig goed dat ze haar idee wilde delen. Nou, dat is gelukt!


Iedereen die er mee te maken heeft, weet hoe moeilijk het kan zijn om een gesprek gaande te houden met mensen die verder in hun dementie zitten. Maar ook in een eerder stadium, bijvoorbeeld als er zorgprofessionals in beeld komen, is het ontzettend handig om aanknopingspunten voor een gesprek te hebben.  We kennen allemaal wel het herinneringenboek,  dat hiervoor vaak wordt ingezet. Een plakboek vol met foto’s van babytijd, jeugd, schoolfoto’s, trouwfoto’s en kiekjes van de gezinsleden.

In de Facebookgroep ‘Dementie vandaag’ kwam ik vanochtend nog een geweldig idee tegen van
Sylphia Vissers. Sylphia werkt zelf als verzorgende IG op een groep kleinschalig wonen en ziet hoe fijn het is als je achtergronden van cliënten weet. Toen ik haar vroeg of ik haar idee mocht delen schreef zij: “Natuurlijk! Het is alleen maar fijn als meer mensen van dit idee op de hoogte zijn en er mee aan de slag kunnen gaan.”

Voor haar dementerende tante maakte Sylphia van een “theedoos” een herinneringendoos. In elk vakje kwam een ander onderwerp aan de beurt. Zoals: familie, werk, wonen, vakanties, vrienden, vrijwilligerswerk. In die vakjes kwamen kaartjes met foto’s en herinneringen. De verzorging van haar tante had haar gevraagd om iets te maken om met haar een gesprek aan te kunnen knopen en tevens een activiteit voor haar te hebben. Het was even spannend hoe ze het zou vinden. Gelukkig… ze vindt het leuk en de verzorging ook. Fijn want het was leuk om te doen maar kostte wel wat avondjes werk. Op de deksel stond een hart met haar foto erin. Misschien een idee voor anderen.”

12273658_623035077835189_6121728100656927761_o

De kaartjes hebben 2 kanten. Bij gezin staan er bijvoorbeeld aan de ene kant een foto van een broer of zus en aan de andere kant meer informatie over hem of haar.

We willen Sylphia enorm bedanken dat we dit bericht mochten delen en hopen dat we veel mantelzorgers op een idee hebben gebracht.

is journalist, netwerkbouwer, trainer en vertaler. Zij werkt in Nederland en Duitsland op het gebied van media, politiek en zorg.

Barbara Mounier

is journalist, netwerkbouwer, trainer en vertaler. Zij werkt in Nederland en Duitsland op het gebied van media, politiek en zorg.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top
X