skip to Main Content
Favorieten! #10 Het Verband Tussen Gehoorschade En Dementie

Favorieten! #10 Het verband tussen gehoorschade en dementie

We zijn nu op de helft van de top 20 van de meest gelezen stukken op Mantelzorgelijk (editie 2018). In deze kleine serie laten we je zien welke onderwerpen mantelzorgers het meest bezighouden. En welke mantelzorgvragen de meeste reacties opleveren. 

Nummer 10 is weer een stuk van Mariette. Omdat zij in de Verenigde Staten woont, heeft ze toegang tot veel informatie over mantelzorg, die we anders niet zouden kunnen delen. Heel fijn dat haar stukken zo veel gelezen en gedeeld worden! Hier gaat het om het verband tussen gehoorschade en dementie.


Onderzoekers van John Hopkins voltooiden recentelijk een 18-jarig onderzoek dat aantoont dat deelnemers met gehoorverlies een verhoogde kans hebben om dementie te ontwikkelen. Hoe sterker het gehoorverlies, hoe meer het risico op dementie schijnt toe te nemen. In een ander onderzoek werd geconcludeerd dat cognitieve achteruitgang en de kans op dementie toeneemt met elke 10 decibel aan gehoorverlies.

Hoe tast gehoorverlies de hersenen aan? We “horen” met onze hersenen, niet met onze oren. Als het oor bepaalde geluiden en frequenties niet meer hoort, worden de gebieden in de hersenen, die dat soort geluiden verwerken, uitgezet of geherstructureerd. De hersenen beginnen ook te krimpen. Op MRI’s is te zien dat volwassenen met onbehandeld gehoorverlies per jaar ongeveer een kubieke centimeter aan hersenweefsel verliezen.

De scherpte van het gehoor van een individu heeft grote gevolgen voor de verschillende aspecten van het cognitief functioneren. Onderzoekers komen er nu achter dat deze gevolgen verstrekkender zijn dan aanvankelijk gedacht werd.

Gehoorapparaten kunnen de kans op dementie mogelijk verminderen. Er wordt gespeculeerd dat gehoorverlies tot sociale isolatie kan leiden, dat op zijn beurt als een van de oorzaken van dementie wordt beschouwd.

Hoortoestellen ontvangen geluiden uit jouw omgeving en versterken alleen die geluiden die door je oren niet meer werden waargenomen. Deze techniek stelt de hersenen in staat om de betreffende frequenties weer te herkennen en te verwerken. Daardoor blijven de hersenen in die gebieden werken. Door je hersenen bezig te houden krimpen ze minder snel en wordt de kans dat je dementie ontwikkelt mogelijk kleiner.

Gehoorapparaten helpen om de fysieke, emotionele en cognitieve gezondheid in stand te houden doordat ze mensen in staat stellen om aan conversaties en sociale activiteiten deel te nemen. Uit enquêtes die in Europa werden uitgevoerd blijkt dat mensen die een gehoorapparaat gebruiken minder moe zijn aan het eind van de dag en beter slapen. Ze zijn vaak ook minder depressief. Gehoorapparaten hebben dus voordelen, ze maken je leven leuker en houden je hersenen gezond.

Het is dus een goed idee om je gehoor regelmatig te laten controleren naarmate je ouder wordt!

is journalist, netwerkbouwer, trainer en vertaler. Zij werkt in Nederland en Duitsland op het gebied van media, politiek en zorg.

Barbara Mounier

is journalist, netwerkbouwer, trainer en vertaler. Zij werkt in Nederland en Duitsland op het gebied van media, politiek en zorg.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top
X