Extra zorg bij ouderen vaak onderbelicht

De Telegraaf schreef begin juli dat echte ouderenzorg steeds meer bijzaak is. Ouderen komen in een verzorgingshuis met een reden, ze worden ouder. Echter speelt er bij ouderen ook nog vaak wel wat extra’s. Hierbij kun je denken aan verslavingen, agressie, schizofrenie of palliatieve zorg, maar hiervoor is het verzorgingshuis momenteel niet voldoende ingericht. De “overmatige aandacht voor bingo en zelfgemaakte appeltaart” maakt dat de steeds complexere zorgvragen onvoldoende aandacht krijgen, stelt Verenso, de vereniging van artsen die gespecialiseerd zijn in ouderenzorg.

Dit geluid sluit aan bij de elf verpleeghuisinstellingen die staatssecretaris van Rijn als onacceptabel heeft bestempeld. Zijn oplossing is dat deze huizen zich snel moeten verbeteren of de deuren moeten sluiten. Medewerkers bleken wel erg betrokken en hadden aandacht voor de ouderen. Maar de kennis van het personeel is vaak onvoldoende, bijvoorbeeld over de omgang met dementie. In bijna 40 procent van de verpleeghuisinstellingen werkt het personeel niet volgens de protocollen en richtlijnen.

Echter is verbeteren of sluiten geen lange termijn oplossing, zo stelt ook Verenso. Ze willen graag dat de kwaliteit van de zorg voor de ouderen hoger op de agenda komt te staan. Een oplossing zou zijn om meer aandacht te besteden aan de opleiding van het personeel. Ouderenzorg heeft een generalistische insteek, maar is erg specifiek in zijn doelgroep. Onder de ouderen bevinden zich veel mensen met meerdere aandoeningen. Het is van groot belang dat er aandacht is voor elk van deze elementen en dat verpleeghuizen ondersteunt worden door ouderengeneeskundigen.

 

Nadja van Kessel (27) is organisatietalent, hulpverlener in de grootste zin van het woord en ex-mantelzorger. Ze heeft de wereld aan haar voeten en is van plan er veel van te ontdekken.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top