Ervaar de miMakkus methode #tip

Ooit gehoord van de miMakkus methode?  Deze methode berust op een belevingsgerichte benaderingswijze met als doel contact te maken met mensen voor wie taal niet (meer) vanzelfsprekend is. Toepassing van de methode zorgt voor een betere kwaliteit van leven voor mensen met een cognitieve of verstandelijke beperking en voor hun directe omgeving.

Ik ben al een tijdje absolute fan van deze methode en de verschillende miMakkers. Met eigen ogen hebben Claudia en ik mogen zien hoe uniek deze contactmethode is en wat de miMakkers bereiken bij mensen die totaal in hun eigen wereldje leven. We stonden werkelijk versteld tijdens het bezoek van miMakker Bakkie aan het verzorgingstehuis bij ons in het dorp. Destijds hoopte ik stiekem ooit meer te leren over de methode..

Naast het opleiden van miMakkers organiseert Stichting miMakkus ook workshops voor mantelzorgers en vrijwilligers. En mijn hoop om ooit nader kennis te maken kwam uit. Afgelopen maand mocht ik een twee daagse ‘Ervaar’ volgen. Doel van deze workshop is kennis maken met de miMakkusmethode om contact te leren maken van hart tot hart als taal niet (meer) vanzelfsprekend is. Je leert zien, ervaren en begrijpen wat contact maken vanuit rust en respect precies inhoudt. Heel handig als je zorgt voor een dierbare met dementie of een verstandelijke beperking.

De laatste tijd gaat mijn vader behoorlijk achteruit. De dementie krijgt hem steeds meer in de klauwen. Contact maken (en houden) wordt steeds moeilijker. Ik kan oprecht zeggen dat ik na het volgen van ‘Ervaar’ behoorlijk wat handvaten heb gekregen om op een ander niveau contact van hart tot hart kan maken. Niet met heel veel woorden maar door mijn zijn. Dat klinkt wellicht wat zweverig maar dat is niet hoe ik het ervaren heb. Het is namelijk heel simpel:  Contact maken is een basisbehoefte van iedereen. Contact maken begint bij jezelf. Heb je je bijvoorbeeld ooit afgevraagd hoe je op de ander over komt of wat je lichaamstaal onbewust teweeg brengt?

Contact maken met mensen voor wie taal niet beschikbaar is, is niet altijd even gemakkelijk. Maar het kan wel! Met de miMakkusmethode: een benaderingswijze gebaseerd op rust en respect die de ontvanger centraal stelt. Een methode die jij als mantelzorger ook kunt leren! Hoe? Door bijvoorbeeld te leren je gedrag af te stemmen op de belevingswereld van de ander met kleine, rustige gebaren en zachte klanken.

Ontdek de methode

De miMakkusmethode is voor iedereen die wil leren en ervaren om contact te leggen vanuit rust en respect. Op de website van Stichting miMakkus kun je terecht voor aanvullende informatie over de 2 daagse Ervaar cursus. 

Ik vind het echt een aanrader voor zowel mantelzorgers als  zorg professionals!

 

Avatar foto

Sociaal ondernemer en initiatiefnemer Mantelzorgelijk.nl, ervaringsdeskundige, mantelzorgveteraan.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top