Emotionele chantage bij mantelzorgers

Op Twitter lazen we het volgende berichtje: ‘Mantelzorgers staan op omvallen. Hun signalen worden te weinig gehoord. Te vaak hoor ik “U houdt toch van uw partner…dan doe je dat”. Waarschijnlijk heel herkenbaar voor de doorgewinterde mantelzorger. Op een bepaald moment overkomt het ons allemaal in mindere of meerdere mate. Ook wij krijgen deze signalen aan de hulplijnen. Wij zeggen bij Mantelzorgelijk dan vaak tegen elkaar: “Typisch geval van emotionele chantage bij mantelzorgers!”

Wat is emotionele chantage?

Bij emotionele chantage probeert een persoon misbruik te maken van je angst, je verplichtingen of je schuldgevoelens om er zelf baat bij te hebben. Dit kan hij of zij dan op een subtiele manier doen door op je zwakheden in te spelen. Je dierbare is immers jouw zwakke plek. Zinnen als ”Je houdt toch van uw dierbare? Dan doe je dat toch gewoon” zijn kenmerkend en spelen meteen in op je gemoed en uit schuldgevoel of onzekerheid. Vanuit deze emotionele druk doe je het dan maar weer zelf, maar normaal is het natuurlijk niet.

Dan vraag je een keer om hulp…

Buiten dat het heel onaangenaam is om als mens emotioneel gechanteerd te worden, is het ook behoorlijk frustrerend. Zeker als mantelzorger. Voordat je namelijk hulp inschakelt, ben je vaak al een tijd aan het zorgen en over je eigen grenzen heengegaan. Dan durf je eindelijk de drempel over om hulp te vragen en dan overkomt je dit. Na een dergelijke ervaring staken negen van de tien mantelzorgers verdere verzoeken om hulp. De gesprekken worden vaak beëindigd zonder dat men enige extra hulp of ondersteuning aangeboden krijgt. Zo niet oké dit!

Bewaak je eigen grenzen

Een belangrijk middel tegen emotionele chantage is het goed bewaken van je eigen grenzen. Maak de ander duidelijk waar jouw grenzen liggen: tot hier en niet verder. Als de ander toch probeert de grenzen iets te verleggen, denk dan eerst goed na of je dit zelf een goed idee vindt. Zo niet, dan moet je gewoon botweg weigeren of als je twijfelt zeg dan dat je bedenktijd nodig hebt en je antwoord op een later tijdstip doorgeeft. Maar laat je in deze gevallen nooit een schuldgevoel aanpraten. Dat is echt nergens voor nodig.

Wat je zelf kunt doen

Wil je emotionele chantage geen kans geven, wees dan assertief en maak op dat soort momenten heel even van jezelf de belangrijkste persoon in je leven. Ken je behoeften, bewaak je grenzen, kom voor jezelf op en besef dat je als mantelzorger recht hebt op hulp en ondersteuning. Communiceer ook helder naar de persoon tegenover je dat je niet om een gunst komt vragen, maar om noodzakelijke ondersteuning. Je merkt het echt snel genoeg als iemand over jouw grens gaat. Dat voelt namelijk nooit goed. Zodra je dit signaleert is het echt van belang om in te grijpen. Zeg luid en duidelijk dat je hier niet van gediend bent en dat je komt waar je recht op hebt: Hulp en ondersteuning. Succes!

 

 

Avatar foto

Margreet van der Voort en Marjolijn Bruurs zitten niet alleen met elkaar in het bestuur van Mantelzorgelijk maar zij delen ook heel veel dezelfde ideeën over alles wat te maken heeft met ouderen- en mantelzorg. Als zij in de media iets tegenkomen dat hen verheugt, verbaast of shockeert gaan ze samen op onderzoek uit. De één stapt op de bron af, de ander doet het inhoudelijk speurwerk en dan.... komen er dit soort columns uit. Vanaf nu zul je meer van dit schrijversduo tegenkomen op Mantelzorgelijk.nl

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top