skip to Main Content
Emoties Bij Mantelzorg  – Jaloezie

Emoties bij mantelzorg – Jaloezie

Of je het nou stukje bij beetje bent geworden, of totaal onverwacht. Of je mantelzorger uit eigen vrije wil bent, of omdat het echt niet anders kon. Eén ding hebben we allemaal gemeen: we lopen tijdens dit proces allemaal tegen dezelfde emoties aan. Sommige emoties ervaar je direct. Andere zullen zich pas openbaren, als je al een tijdje aan het zorgen bent. Wat je situatie ook mag zijn, het is belangrijk dat je jezelf niet uit het oog verliest. Jij doet er ook toe! Alle emoties, goed en slecht, die bij mantelzorg voorkomen, zijn niet alleen heel normaal maar ook nog eens waardevol en belangrijk.

Als je dag in dag uit voor een dierbare zorgt, zul je allerlei verschillende emoties ervaren. Ook negatieve. Veel mantelzorgers zeggen: “Dat zal mij niet overkomen. Ik hou van mijn moeder, vader, vrouw, man, broer, zus, vriend, etc.” Maar na een tijdje zullen negatieve emoties ook gewoon tevoorschijn komen, die we dan het liefst onder het tapijt willen schuiven. Je weet wel, net doen alsof we ze niet voelen. Veel mantelzorgers vinden het echt lastig om hun negatieve gevoelens uit te spreken omdat ze denken dat ze erom veroordeeld worden. Of ze willen anderen er liever niet mee lastig vallen.

Uiteindelijk zul je wel iets met je emoties moeten doen. Opkroppen is niet goed voor je. Vergelijk het met een tweejarig kind dat aandacht wil en net zo lang doorgaat tot je toegeeft. Het negeren van de emoties die je voelt, kunnen leiden tot slaapgebrek, ziekte, stress eten, en het misbruik van middelen. Denk aan roken, pillen of alcohol.
Maar als je je emoties toelaat, kun je op zoek gaan naar manieren om ze onder woorden te brengen en om er dan vervolgens mee aan de slag te kunnen.
De komende weken zullen we steeds een veelvoorkomende emotie van mantelzorgers beschrijven. Uiteraard zul je ook een of twee tips aantreffen, waar je wellicht iets aan zult hebben.

Vandaag deel 14 – Jaloezie

Voel jij af en toe jaloezie als je vrienden leuke dingen doen, terwijl jij thuis moet blijven om voor een dierbare te zorgen? Ben je jaloers op je broer of zus omdat zij zich van de zorg voor je ouder(s) weinig aantrekken? Ben je jaloers op die vriendin wiens vader plotseling overleed terwijl jij al jaren voor jouw vader met Alzheimer zorgt? Zijn we jaloers vanwege de erfenis van een vriendin, terwijl wij door al het zorgen en daardoor minder kunnen werken, alle eindjes aan elkaar moeten knopen om rond te komen? We zullen er geen van allen snel voor uit komen, want vanaf jonge leeftijd werd ons geleerd dat jaloers zijn niet ok is. Maar dat betekent niet dat we het ook niet zijn natuurlijk. Iedereen voelt wel eens een vorm van jaloezie naar mensen die het volgens ons makkelijker en fijner hebben..

Het is helemaal niet zo erg als je dit soort gevoelens hebt. Kunst is om aan jezelf toe te geven dat het om jaloezie gaat. Omdat dingen nou eenmaal niet altijd eerlijk zijn, voelen we vaak vlagen van wrok en afgunst naar mensen die het vergeleken met ons veel beter lijken te hebben. Het wordt pas een probleem als we ons in onze  eigen jaloezie blijven wentelen en daarmee niet eens oog hebt voor wat we (nog) wel hebben. Focus daar dus liever op!

Marjolijn Bruurs

Marjolijn Bruurs

is ondernemer, netwerkbouwer, storyteller, echtgenote, moeder en zij was tot voor kort een zeer gedreven en ervaren mantelzorger voor haar vader met Alzheimer. Eerst in de thuissituatie en later in het verpleeghuis. Tevens is zij de bedenker en het creatieve brein van Mantelzorgelijk.nl en voorzitter van Stichting Mantelzorgelijk.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top
X