Emoties bij mantelzorg 9 – Bang zijn

Of je het nou stukje bij beetje bent geworden, of totaal onverwacht. Of je mantelzorger uit eigen vrije wil bent, of omdat het echt niet anders kon. Eén ding hebben we allemaal gemeen: we lopen tijdens dit proces allemaal tegen dezelfde emoties aan. Sommige emoties ervaar je direct. Andere zullen zich pas openbaren, als je al een tijdje aan het zorgen bent. Wat je situatie ook mag zijn, het is belangrijk dat je jezelf niet uit het oog verliest. Jij doet er ook toe! Alle emoties, goed en slecht, die bij mantelzorg voorkomen, zijn niet alleen heel normaal maar ook nog eens waardevol en belangrijk.

Als je dag in dag uit voor een dierbare zorgt, zul je allerlei verschillende emoties ervaren. Ook negatieve. Veel mantelzorgers zeggen: “Dat zal mij niet overkomen. Ik hou van mijn moeder, vader, vrouw, man, broer, zus, vriend, etc.” Maar na een tijdje zullen negatieve emoties ook gewoon tevoorschijn komen, die we dan het liefst onder het tapijt willen schuiven. Je weet wel, net doen alsof we ze niet voelen. Veel mantelzorgers vinden het echt lastig om hun negatieve gevoelens uit te spreken omdat ze denken dat ze erom veroordeeld worden. Of ze willen anderen er liever niet mee lastig vallen.

Uiteindelijk zul je wel iets met je emoties moeten doen. Opkroppen is niet goed voor je. Vergelijk het met een tweejarig kind dat aandacht wil en net zo lang doorgaat tot je toegeeft. Het negeren van de emoties die je voelt, kunnen leiden tot slaapgebrek, ziekte, stress eten, en het misbruik van middelen. Denk aan roken, pillen of alcohol.
Maar als je je emoties toelaat, kun je op zoek gaan naar manieren om ze onder woorden te brengen en om er dan vervolgens mee aan de slag te kunnen.
De komende weken zullen we steeds een veelvoorkomende emotie van mantelzorgers beschrijven. Uiteraard zul je ook een of twee tips aantreffen, waar je wellicht iets aan zult hebben.

bang-zijn

Deze week de negende: BANG ZIJN

Wat als er iets gebeurd? Zal ik het dan allemaal nog wel redden? Zal ik me schuldig voelen? Ben ik verantwoordelijk als er iets mis gaat? Wie zorgt er voor mijn dierbare? Mantelzorgers hebben vaak een enorme grote verantwoordelijkheid, niet alleen voor de dagelijkse zorg maar ook voor alle dingen die niet goed zouden kunnen gaan als het op zorgen voor een dierbare aankomt. Voortdurend bang zijn voor dit soort zaken en de vraag “wat als” komt bij heel veel mantelzorgers voor. Echt naar want vaak overheerst het bang zijn voor dingen die je nou eenmaal niet in de hand hebt meer, dan dat je in het moment leeft en gewoon geniet van de dingen die er nog wel zijn en die nog wel kunnen.

Wat kun je doen?

Het is belangrijk dat je een soort van noodplan uitwerkt. Zorg dat er iemand is die jou kan vervangen, mocht jij om welke reden dan ook uitvallen. Zorg ook dat zij van alle regelzaken op de hoogte zijn of maak een soort van draaiboek van zaken als het geven van medicatie,dagelijkse verzorging, artsen die bezocht moeten worden, de wensen van de gene waar je voor zorgt, belangrijke telefoonnummers van alle instanties die te maken hebben met de zorg, verzekeringspapieren, etc. Het is een hele klus maar wedden dat het je lucht geeft als je hem eenmaal geklaard hebt?! Daarnaast is het ook belangrijk dat je je angsten bespreekt met mensen in je omgeving of met lotgenoten. Waar jij bang voor bent, is door een ander vaak simpel op te lossen. Delen helpt!

Avatar foto

Sociaal ondernemer en initiatiefnemer Mantelzorgelijk.nl, ervaringsdeskundige, mantelzorgveteraan.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top