Emoties bij mantelzorg 13 – Ongeduld

Of je het nou stukje bij beetje bent geworden, of totaal onverwacht. Of je mantelzorger uit eigen vrije wil bent, of omdat het echt niet anders kon. Eén ding hebben we allemaal gemeen: we lopen tijdens dit proces allemaal tegen dezelfde emoties aan. Sommige emoties ervaar je direct. Andere zullen zich pas openbaren, als je al een tijdje aan het zorgen bent. Wat je situatie ook mag zijn, het is belangrijk dat je jezelf niet uit het oog verliest. Jij doet er ook toe! Alle emoties, goed en slecht, die bij mantelzorg voorkomen, zijn niet alleen heel normaal maar ook nog eens waardevol en belangrijk.

Als je dag in dag uit voor een dierbare zorgt, zul je allerlei verschillende emoties ervaren. Ook negatieve. Veel mantelzorgers zeggen: “Dat zal mij niet overkomen. Ik hou van mijn moeder, vader, vrouw, man, broer, zus, vriend, etc.” Maar na een tijdje zullen negatieve emoties ook gewoon tevoorschijn komen, die we dan het liefst onder het tapijt willen schuiven. Je weet wel, net doen alsof we ze niet voelen. Veel mantelzorgers vinden het echt lastig om hun negatieve gevoelens uit te spreken omdat ze denken dat ze erom veroordeeld worden. Of ze willen anderen er liever niet mee lastig vallen.

Uiteindelijk zul je wel iets met je emoties moeten doen. Opkroppen is niet goed voor je. Vergelijk het met een tweejarig kind dat aandacht wil en net zo lang doorgaat tot je toegeeft. Het negeren van de emoties die je voelt, kunnen leiden tot slaapgebrek, ziekte, stress eten, en het misbruik van middelen. Denk aan roken, pillen of alcohol.
Maar als je je emoties toelaat, kun je op zoek gaan naar manieren om ze onder woorden te brengen en om er dan vervolgens mee aan de slag te kunnen.
De komende weken zullen we steeds een veelvoorkomende emotie van mantelzorgers beschrijven. Uiteraard zul je ook een of twee tips aantreffen, waar je wellicht iets aan zult hebben.

Vandaag deel 13 – Ongeduld

Hoe moeilijk kan het zijn om degene waar je voor zorgt uit bed te krijgen? Hoe moeilijk is het om je dierbare uit bed geholpen, gewassen en aangekleed te hebben, ontbijt te hebben gegeven en vervolgens om 10 uur die doktersafspraak te halen? Zeker als degene waar je voor zorgt niet echt meehelpt, steeds langzamer wordt of zelfs  faliekant tegen werkt. Als je moe en gefrustreerd bent en alles onder controle probeert te houden, omdat dat nou eenmaal veiliger is of gezonder voor je dierbare, kan het gebeuren dat je soms even een tandje bij moet geven om inderdaad die doktersafspraak te halen. Het is heel logisch dat je als mantelzorger dan af en toe ongeduldig wordt. Het wordt pas echt naar als je je ongeduld opeens helemaal niet meer onder controle kunt houden.

Probeer vooral om rustig te blijven. Jouw ongeduld zorgt alleen maar voor meer tegenwerking. Neem voor elke taak die je hebt zoveel mogelijk tijd en maak het jezelf niet moeilijker dan het is. Als mantelzorger is het belangrijk om regelmatig tot rust te komen. Dat kan door even tijd voor jezelf te nemen. Bijvoorbeeld door een dagje uit te gaan, familie te bezoeken of gewoon te ontspannen. Daardoor doe je nieuwe energie op. Dat is goed voor jezelf en je geduld maar ook voor degene die je verzorgt.

is sociaal ondernemer, netwerkbouwer, storyteller, echtgenote, moeder en zij was ruim 8 jaar een zeer gedreven en ervaren mantelzorger voor haar vader met Alzheimer. Eerst in de thuissituatie en later in het verpleeghuis. Tevens is zij de bedenker en het creatieve brein van Mantelzorgelijk.nl en voorzitter van Stichting Mantelzorgelijk.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top