skip to Main Content
Emoties Bij Mantelzorg 11 – Verdriet

Emoties bij mantelzorg 11 – Verdriet

Of je het nou stukje bij beetje bent geworden, of totaal onverwacht. Of je mantelzorger uit eigen vrije wil bent, of omdat het echt niet anders kon. Eén ding hebben we allemaal gemeen: we lopen tijdens dit proces allemaal tegen dezelfde emoties aan. Sommige emoties ervaar je direct. Andere zullen zich pas openbaren, als je al een tijdje aan het zorgen bent. Wat je situatie ook mag zijn, het is belangrijk dat je jezelf niet uit het oog verliest. Jij doet er ook toe! Alle emoties, goed en slecht, die bij mantelzorg voorkomen, zijn niet alleen heel normaal maar ook nog eens waardevol en belangrijk.

Als je dag in dag uit voor een dierbare zorgt, zul je allerlei verschillende emoties ervaren. Ook negatieve. Veel mantelzorgers zeggen: “Dat zal mij niet overkomen. Ik hou van mijn moeder, vader, vrouw, man, broer, zus, vriend, etc.” Maar na een tijdje zullen negatieve emoties ook gewoon tevoorschijn komen, die we dan het liefst onder het tapijt willen schuiven. Je weet wel, net doen alsof we ze niet voelen. Veel mantelzorgers vinden het echt lastig om hun negatieve gevoelens uit te spreken omdat ze denken dat ze erom veroordeeld worden. Of ze willen anderen er liever niet mee lastig vallen.

Uiteindelijk zul je wel iets met je emoties moeten doen. Opkroppen is niet goed voor je. Vergelijk het met een tweejarig kind dat aandacht wil en net zo lang doorgaat tot je toegeeft. Het negeren van de emoties die je voelt, kunnen leiden tot slaapgebrek, ziekte, stress eten, en het misbruik van middelen. Denk aan roken, pillen of alcohol.
Maar als je je emoties toelaat, kun je op zoek gaan naar manieren om ze onder woorden te brengen en om er dan vervolgens mee aan de slag te kunnen.
De komende weken zullen we steeds een veelvoorkomende emotie van mantelzorgers beschrijven. Uiteraard zul je ook een of twee tips aantreffen, waar je wellicht iets aan zult hebben.

verdriet

Vandaag nummer 11 – Verdriet

Om machteloos te moeten toezien hoe je dierbare achteruit gaat en misschien nooit meer kan doen – wat hij of zij wel altijd kon – is afschuwelijk! Als mantelzorger heb je vaak verdriet om degene die ziek is, om de relatie die jullie ooit hadden en om het verlies van de persoon die ooit was. In wezen heb je al gevoelens van rouw, terwijl de persoon nog steeds in leven is.

Hoe kun je er mee omgaan?

Soms helpt het om voor jezelf een ritueel te creëren. Ik hoorde laatst van een mantelzorger dat zij een lijstje, van alle dingen die haar geliefde niet meer kon vanwege zijn ziekte, op een vel papier had geschreven en ermee naar het strand was gelopen. Daar had ze – als teken van loslaten – het papier in het water gegooid. Ik vond dat een hele mooie manier van omgaan met verdriet. Heel vaak proberen we deze gevoelens weg te stoppen. Dat is niet goed!  Een mooie engelse quote is: Feeling means healing! Door je verdriet heen gaan is ontzettend moeilijk maar zal je uiteindelijk alleen maar goed doen.

 

Avatar

Marjolijn Bruurs

is ondernemer, netwerkbouwer, storyteller, echtgenote, moeder en zij was tot voor kort een zeer gedreven en ervaren mantelzorger voor haar vader met Alzheimer. Eerst in de thuissituatie en later in het verpleeghuis. Tevens is zij de bedenker en het creatieve brein van Mantelzorgelijk.nl en voorzitter van Stichting Mantelzorgelijk.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top
X