Emoties bij mantelzorg 7 – Walging

Of je het nou stukje bij beetje bent geworden, of totaal onverwacht. Of je mantelzorger uit eigen vrije wil bent, of omdat het echt niet anders kon. Eén ding hebben we allemaal gemeen: we lopen tijdens dit proces allemaal tegen dezelfde emoties aan. Sommige emoties ervaar je direct. Andere zullen zich pas openbaren, als je al een tijdje aan het zorgen bent. Wat je situatie ook mag zijn, het is belangrijk dat je jezelf niet uit het oog verliest. Jij doet er ook toe! Alle emoties, goed en slecht, die bij mantelzorg voorkomen, zijn niet alleen heel normaal maar ook nog eens waardevol en belangrijk.

Als je dag in dag uit voor een dierbare zorgt, zul je allerlei verschillende emoties ervaren. Ook negatieve. Veel mantelzorgers zeggen: “Dat zal mij niet overkomen. Ik hou van mijn moeder, vader, vrouw, man, broer, zus, vriend, etc.” Maar na een tijdje zullen negatieve emoties ook gewoon tevoorschijn komen, die we dan het liefst onder het tapijt willen schuiven. Je weet wel, net doen alsof we ze niet voelen. Veel mantelzorgers vinden het echt lastig om hun negatieve gevoelens uit te spreken omdat ze denken dat ze erom veroordeeld worden. Of ze willen anderen er liever niet mee lastig vallen.

Uiteindelijk zul je wel iets met je emoties moeten doen. Opkroppen is niet goed voor je. Vergelijk het met een tweejarig kind dat aandacht wil en net zo lang doorgaat tot je toegeeft. Het negeren van de emoties die je voelt, kunnen leiden tot slaapgebrek, ziekte, stress eten, en het misbruik van middelen. Denk aan roken, pillen of alcohol.
Maar als je je emoties toelaat, kun je op zoek gaan naar manieren om ze onder woorden te brengen en om er dan vervolgens mee aan de slag te kunnen.
De komende weken zullen we steeds een veelvoorkomende emotie van mantelzorgers beschrijven. Uiteraard zul je ook een of twee tips aantreffen, waar je wellicht iets aan zult hebben.

walgingDeze week – WALGING

Ik ken veel mensen die het te intiem zouden vinden om een dierbare naar het toilet te helpen of te douchen. Ook ken ik genoeg mensen die het absoluut weerzinwekkend en misselijkmakend zouden vinden om incontinentiemateriaal van een familielid te moeten verschonen. Maar een absolute grens zou voor velen zijn als zij de zogenaamde ‘private parts ‘ van hun ouders zouden moeten schoonmaken. Gadverdamme!

Of wat dacht je van moeten toezien hoe een dierbare kwijlt en eten of drinken langs zijn gezicht laat lopen, terwijl jij het net hebt gevoerd, of een dierbare die met poep of plasvlekken in een broek zou rondlopen of als je kots van je dierbare moet opruimen? Smerig toch! Veel mantelzorgers maken veel van de door mij aangehaalde voorbeelden soms dagelijks mee, soms wel meerdere keren per dag. Zij verschonen, wassen en kijken toe maar ook zij voelen walging voor dit soort zaken. Ze hebben er – net als ieder ander – grote moeite mee. Is dat raar? Nee! Is er iets aan te doen? Lees maar…

Het moeilijkste deel van het accepteren van onze afkeer – als het op bovenstaande voorbeelden aankomt – is dat degene waar je voor zorgt er zelf niets aan kan doen. Misschien denken veel  mantelzorgers dat hun dierbare het – uit frustratie om hun ziekte – expres doen. Of misschien voelen mantelzorgers zich schuldig omdat ze van zichzelf  geen walging mogen voelen omdat het om de zorg van een dierbare gaat. Onzin natuurlijk! Uiteindelijk zijn mantelzorgers ook gewoon mensen. Maar wat kun je er dan aan doen?

Om te beginnen zou je manieren kunnen zoeken om het jezelf wat gemakkelijker te maken. Wassen en aankleden bijvoorbeeld is makkelijk op te vangen door het inhuren van thuiszorg. Deze zorg professionals hebben ervoor geleerd en hebben ervaring. Deze zorg kun je gewoon door de ziekte- kostenverzekering laten vergoeden en afhankelijk van zorgindicatie, zijn meerdere zorg momenten per dag mogelijk. Zij zouden je tijdens die zorg momenten eventueel ook kunnen helpen met het verschonen van het incontinentiemateriaal.

Ook is het handig om je te oriënteren op eventuele hulpmiddelen, zorg en comfort producten, die op de markt gebracht zijn om het zorgen thuis wat eenvoudiger te maken . Denk bijvoorbeeld aan handige drinkbekers of speciaal bestek om het morsen tegen te gaan. Google maar eens op de zoekterm:  hulp en zorgmiddelen voor verpleging aan huis. Er gaat een wereld voor je open.

is sociaal ondernemer, netwerkbouwer, storyteller, echtgenote, moeder en zij was ruim 8 jaar een zeer gedreven en ervaren mantelzorger voor haar vader met Alzheimer. Eerst in de thuissituatie en later in het verpleeghuis. Tevens is zij de bedenker en het creatieve brein van Mantelzorgelijk.nl en voorzitter van Stichting Mantelzorgelijk.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top