skip to Main Content
In Je Eigen Huis Blijven Wonen. Wie Wil Dat Nou Niet?

In je eigen huis blijven wonen. Wie wil dat nou niet?

Het verzorgingshuis bestaat niet meer. Onze ouders blijven allemaal tot op hoge leeftijd zelfstandig wonen. Wij later ook. Of dat kansrijk is, hangt vooral af van onze gezondheid en ons sociale netwerk. Dit blijkt uit een rapport van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP).

In je eigen huis wonen, in je vertrouwde straat. Wie wil dat nou niet? Maar wat als je de deur niet meer uitkomt omdat je slecht ter been bent? Of als je door ziekte nauwelijks meer in staat bent om jezelf te redden? Dan is zelfstandig wonen opeens een stuk minder aantrekkelijk. Welke zorg, voorzieningen en hulp hebben we nodig om zelfstandig te blijven wonen?

Onderzoek

Veertien jaar lang volgde het SCP in totaal 1768 65-plussers om op deze vraag antwoorden te vinden. Nu zijn de uitkomsten van dat onderzoek bekend.

Gezondheid

Zonder gezondheid zijn we nergens. Gezondheidsproblemen hebben het grootste effect op de zelfredzaamheid van 65-plussers. Met name het hebben van chronische aandoeningen en lichamelijke beperkingen. Driekwart van de 65-plussers zonder chronische aandoening woont na veertien zelfstandig. Van de groep met méér dan één chronische aandoening woont de helft nog zelfstandig. Van de mensen met dementie slechts een derde.

Familie en vrienden

Arm zijn of rijk speelt wel een rol, maar minder dan je zou denken. Het grote verschil maakt het sociale netwerk. Vrienden hebben en een goede band met familieleden en kinderen: dát maakt het verschil. Van de 65-plussers met een groot sociaal netwerk woonde tweederde zelfstandig, na veertien jaar. Bij degenen met een klein sociaal netwerk is dit minder dan de helft.

Ook komen er steeds meer initiatieven voor nieuwe woonvormen waarbij ouderen elkaar opzoeken om de zorg te ‘delen’; zogenaamde zorggemeenschappen. Dit soort woonvormen biedt vooral uitkomst voor sociaal contact en minimale hulp.

Wat betekent dit voor de toekomst?

Voor de nabije toekomst lopen met name ouderen met minder sociale vaardigheden een groot risico om onvoldoende zorg te ontvangen. De grote uitdaging wordt nu, om ook hen een goede oude dag te geven. Wordt vervolgd.

Bron: Het rapport ‘Langer zelfstandig. Ouder worden met hulpbronnen, ondersteuning en Zorg’ van het SCP

Marjolijn Bruurs

Marjolijn Bruurs

is ondernemer, netwerkbouwer, storyteller, echtgenote, moeder en zij was tot voor kort een zeer gedreven en ervaren mantelzorger voor haar vader met Alzheimer. Eerst in de thuissituatie en later in het verpleeghuis. Tevens is zij de bedenker en het creatieve brein van Mantelzorgelijk.nl en voorzitter van Stichting Mantelzorgelijk.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top
X