
Eerste stap om onrust in de thuiszorg weg te nemen #wmo
De gemeente Groningen houdt zich niet aan de wettelijke termijn waarbinnen een nieuwe aanvraag voor huishoudelijke verzorging moet worden afgehandeld. Daarom heeft jurist Kevin Wevers namens FNV Zorg & Welzijn, een eerste zestal aanmaningen met betrekking tot deze ingebrekestellingen aan de gemeente gestuurd.
De FNV heeft sinds oktober een actiepunt in Groningen, waar inwoners van de stad met hulp van de vakbond een bezwaar kunnen indienen tegen de korting op hun huishoudelijke hulp. De gemeente Groningen bezuinigt fors op de huishoudelijke zorg. Veel Groningers zijn gekort op het aantal uren huishoudelijke zorg zonder een goed onderzoek of een degelijke motivatie. Maureen van der Pligt, bestuurder FNV Zorg & Welzijn: ‘Op ons spreekuur hebben we tientallen mensen gehad die zonder deugdelijk onderzoek zijn teruggezet in uren hulp. Schandalig. Dit is in strijd met de wet WMO 2015. De gemeente is hiermee verantwoordelijk voor de race naar beneden die in de thuiszorg plaatsvindt. Want dit leidt niet alleen tot schrijnende situaties bij kwetsbare ouderen, maar ook voor thuiszorgmedewerkers die hun baan verliezen’.
De FNV heeft, samen met thuiszorgers en hun cliënten, meerdere malen actie gevoerd en de gemeente gewaarschuwd dat het beleid moet worden aangepast. De uitspraken van de Centrale Raad van Beroep op 18 mei jl. (de allerhoogste rechter) hebben aangetoond dat Groningen inderdaad niet volgens de wet handelt. ‘De eerste officiële bezwaren en nieuwe aanvragen voor huishoudelijke hulp zijn in oktober ingediend bij de gemeente. Dit heeft nog niet geleid tot aanpassing van het beleid. Dan zal uiteindelijk de rechter moeten beslissen of Groningen zich aan de wet houdt’, aldus jurist Wevers.
Hulp bij bezwaar maken
De FNV blijft hulp te bieden aan Groningers die zijn gekort op hun uren zorg. Ze kunnen telefonisch contact opnemen via 06 – 46 98 81 15 Mailen kan via: groningen@fnvvoorzorg.nl. Een bezoek aan huis is ook mogelijk. Hiervoor kan telefonisch of per mail een afspraak worden gemaakt.
Checklist WMO
Niet alleen in de stad Groningen houden gemeenten zich niet aan de wet. Uit eerder onderzoek van de FNV blijkt dat 77% van alle gemeenten in Nederland zich niet aan de wet of uitspraken van de rechter houden. De FNV heeft een checklist voor de WMO gelanceerd. Aan de hand van deze checklist kunnen gemeenten nagaan of hun beleid voldoet aan de wet en of er fatsoenlijke salarissen van de tarieven kunnen worden betaalt. Over de checklist zegt Van der Pligt: ‘We hebben het voor de gemeenten heel inzichtelijk gemaakt waaraan hun beleid moet voldoen om goede thuiszorg te leveren en iedereen kan het nu controleren. De gemeenten hebben vanaf nu geen excuus meer om zich niet aan de wet te houden. De checklist is de eerste stap om de onrust in de thuiszorg weg te nemen. Gemeenten die zich nu nog steeds niet aan de wet houden, moeten rekening houden met een bezoek van de FNV.’
Dit bericht heeft 0 reacties