skip to Main Content
Eenzaamheid Bij Mantelzorgers (5): Signaleren

Eenzaamheid bij mantelzorgers (5): Signaleren

Hoe eerder eenzaamheid wordt gesignaleerd en bespreekbaar wordt, hoe meer je kunt doen voor jezelf of een ander. Hulpmiddel daarbij is deze signaleringskaart.

Download de signaleringskaart eenzaamheid (pdf)

Symptomen

De symptomen of signalen die op de kaart staan beschreven, kunnen wijzen op eenzaamheid. Maar let op: ze kunnen ook wijzen op andere problemen. Toch vraagt signaleren om handelen. De punten op de kaart zijn niet bedoeld om af te vinken, maar zijn aanleiding voor gesprek. De signalen zijn onderverdeeld in lichamelijke, psychische, sociale en gedragsmatige signalen en in levensgebeurtenissen.

Gesprekstips

Op de achterkant van de kaart staan gesprekstips om eenzaamheid bespreekbaar te maken. Bijvoorbeeld de houding ‘Wees een OEN’: open, nieuwsgierig, eerlijk. Of ‘Gebruik LSD’: luisteren, samenvatten, doorvragen. Ook is het belangrijk om de tijd te nemen en te zorgen voor een vertrouwde omgeving.

Eenzaamheid vraagt om maatwerk

De oorzaken van eenzaamheid kunnen een gevolg zijn van veranderingen in omstandigheden of persoonlijke eigenschappen van iemand. Eenzaamheid kan meerdere oorzaken hebben en vaak is maatwerk nodig om iemand te helpen. Iedereen kan bijdragen. Dit kun je doen als je iemand die mogelijk eenzaam is, wilt helpen. En dit kun je als professionele hulpverlener doen.

Marjolijn Bruurs

Marjolijn Bruurs

is ondernemer, netwerkbouwer, storyteller, echtgenote, moeder en zij was tot voor kort een zeer gedreven en ervaren mantelzorger voor haar vader met Alzheimer. Eerst in de thuissituatie en later in het verpleeghuis. Tevens is zij de bedenker en het creatieve brein van Mantelzorgelijk.nl en voorzitter van Stichting Mantelzorgelijk.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top
X