skip to Main Content
Eenzaamheid Bij Mantelzorgers (4): Is Het Een Probleem?

Eenzaamheid bij mantelzorgers (4): Is het een probleem?

Twee weken geleden zijn we begonnen met een reeks blogs over eenzaamheid bij mantelzorgers. Dat blijkt hard nodig want veel mantelzorgers, die langere tijd voor een dierbare zorgen, blijken eenzaam te zijn. Met deze reeks blogs, willen wij dit onderwerp onder de aandacht brengen. Deze week de vraag: Is eenzaamheid bij mantelzorgers eigenlijk een probleem? 

Eenzaamheid is vooral een probleem voor mensen die het sterk of langdurig voelen. Kort gezegd, wanneer eenzaamheid je ongelukkig maakt of het je belemmert in je functioneren.

Eenzaamheid hoort erbij

Eenzaamheid komt veel voor, je bent dus niet de enige: meer dan een miljoen mensen in Nederland voelt zich namelijk sterk eenzaam. Dat is ongeveer 8 procent van de volwassen bevolking. Iedereen kan zich in zijn leven een periode eenzaam voelen. In sterke of lichte mate. Dit kan bijvoorbeeld komen door veranderingen in je leven zoals verhuizen, met pensioen gaan, het verliezen van een partner, het krijgen van een fysieke beperking maar zeker ook als je intensief voor een dierbare zorgt.

Je bent je eigen graadmeter

Eenzaamheid is iets dat je ervaart. Dit betekent dat je pas eenzaam bent als je jezelf eenzaam voelt. Jij bent je eigen graadmeter. Want hoe ga je om met je eenzaamheid? En hoe hoog liggen je verwachtingen? Je kunt je eenzaam voelen omdat je met weinig mensen contact hebt: sociale eenzaamheid. Maar ook omdat je met niemand je diepste gevoelens kan delen: emotionele eenzaamheid. Het zegt dus iets over de kwaliteit van de relaties die je hebt.

Ongelukkig

Mensen die zich langdurig en sterk eenzaam voelen, ervaren vaak een gevoel van ongeluk. Ze voelen zich niet verbonden met anderen en kampen met een negatief wereld- en zelfbeeld. Ze bewegen minder, eten minder gezond en lopen een grotere kans op verslaving.

Belemmering

Eenzaamheid kan mensen belemmeren in hun functioneren. Zij gaan – soms door hun situatie – sociaal contact uit de weg. Daardoor kunnen ze vriendschappen kwijtraken, werk verliezen, zorg gaan mijden uit beeld raken bij instanties en in een isolement terechtkomen.

Negatieve spiraal

Eenzaamheid zet mogelijk een zichzelf versterkende negatieve spiraal in werking. Onderzoek wijst uit dat eenzaamheid leidt tot verminderd welbevinden en een gevoel van algemene ontevredenheid over het leven. Gevolg kan zijn dat mensen de neiging hebben ongezond te gaan leven. Dan bestaat het gevaar dat problemen zich opstapelen. Denk aan zelfverwaarlozing, slaapproblemen, gezondheidsklachten, verslaving en schulden. Dat heeft weer een negatieve uitwerking op de zelfwaardering en tevredenheid met het leven in het algemeen.

Preventie

Natuurlijk geldt dit niet voor iedereen die zich eenzaam voelt. Bovendien kan eenzaamheid zich in lichte of sterke mate voordoen. Maar ook als eenzaamheid niet zo sterk gevoeld wordt, is het belangrijk preventief stappen te ondernemen. Zie het als ‘trek’, een licht signaal dat er iets niet in orde is. Het is dan goed iets te eten voor je echt honger hebt.

En wat kun jij, als mantelzorger, nou precies doen om eenzaamheid te voorkomen? De volgende weken delen we hier allerlei tips. Hou ons dossier: Eenzaamheid bij mantelzorgers dus goed in de gaten.

Marjolijn Bruurs

Marjolijn Bruurs

is ondernemer, netwerkbouwer, storyteller, echtgenote, moeder en zij was tot voor kort een zeer gedreven en ervaren mantelzorger voor haar vader met Alzheimer. Eerst in de thuissituatie en later in het verpleeghuis. Tevens is zij de bedenker en het creatieve brein van Mantelzorgelijk.nl en voorzitter van Stichting Mantelzorgelijk.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top
X