skip to Main Content

Een Russische verklaring

Er zitten drie dames aan de grote tafel in huiskamer de Beemte: mevrouw de Grut, mevrouw Klapper en mevrouw Verstag. Mevrouw de Grut leest hardop de krant voor, met hierop een grote kop: ‘Doping schandaal in Rusland’. Mevrouw Klapper is degene die miMakker Sophie uitnodigt er bij te komen zitten en mevrouw Verstag lijkt zich van alles en iedereen te hebben afgesloten.

Sophie wil wel aansluiten, maar weet zich even geen raad met haar meegebrachte koffertje. Na enig gestuntel zet ze deze pontificaal midden op de tafel. Mevrouw Grut en mevrouw Klapper bekijken de koffer aandachtig, en vooral de afbeelding die er op staat wekt hun interesse. “Wat staat er een mooi meisje op! Hoe heet ze?”, vraagt mevrouw de Grut aan Sophie. “Ja”, zegt ook mevrouw Klapper: “Hoe heet ze?” Verontschuldigend haalt Sophie haar schouders op en vraagt de dames of zij een mooie naam weten. Beide dames halen nu ook hun schouders op, ze hebben werkelijk geen idee. “Het moet wel een Russische naam zijn”, weet mevrouw de Grut. “Misschien moeten we het haar vragen”, stelt Sophie voor. Zo gezegd zo gedaan, ze stellen hun vraag aan het meisje op de koffer. In spanning wachten ze af, maar er gebeurt niets. Verbazing en teleurstelling is op alle drie de gezichten te lezen. Wat jammer, nu weten ze nog niet hoe ze heet. Dan tilt plotsklaps mevrouw Verstag haar hoofd op en zegt: “Misschien praat ze Russisch en verstaat ze jullie niet!”

Als lezer moet je nu misschien even glimlachen, wat een scherpe observatie van mevrouw Verstag! Je denkt wellicht dat het hele gezelschap ook heeft moeten lachen. Toch gebeurde er iets anders. Want unaniem zijn ze het eens dat dit weleens een hele goede reden kan zijn dat ze niet achter de naam van het meisje komen.

Als miMakker ga ik mee in de logica van de mens met dementie. Ik, Gerja, heb later heerlijk kunnen lachen om deze verrassende opmerking van mevrouw Verstag, die toch niet zo afwezig bleek te zijn als gedacht. En Sophie ging bloedserieus mee in de conversatie van de dames en was het helemaal eens met de uiteindelijke verklaring. Ze zal een volgende keer misschien toch Russisch moeten spreken.

Gerja

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top
X