Een muziekje opzetten?

Voor publicatie:

Wat doe je als je boek ‘Op bezoek gaan bij een dierbare met dementie, met ruim 60 ideeën om samen te genieten’ uitkomt? Wij gingen ‘back to the roots’, naar Haarlem, waar mijn ouders en de vader van Marcelle Mulder (mede auteur) woonden in verschillende woon-zorgcentra. Door onze bezoeken aan hen ontdekten we gaandeweg wat wel en niet werkte in het contact met onze ouders met dementie. In de Houttuinen, waar Ben Mulder woonde tot zijn overlijden in 2014, was men verrast en vereerd, dat we het boek bij hen ten doop wilden houden met levendige workshops voor de naasten en verzorgenden van hun bewoners.

We hadden het over wat dementie is en wat er dan gebeurt in de hersenen. Aan de hand van dia’s keken we naar manieren om echt contact te maken. Hoe doe je dat en wat kun je beter niet doen? Wat leerden wij in de omgang met onze ouders? Na een ontspanningsmoment gingen de verzorgenden en de naasten met elkaar in gesprek over wat ze moeilijk vinden aan op bezoek gaan en wat verzorgenden daarin voor de familie kunnen betekenen. De oogst verzamelden we op een overzicht. We hoorden bijvoorbeeld, dat op bezoek gaan soms moeilijk is, omdat je naaste bij het afscheid zo ontzettend verdrietig of boos kan zijn. Hartverscheurend… En wat doe je als je naaste echt met je mee wil? Hoe krijg je hem of haar rustig?
De bijeenkomst vond plaats in het restaurant een bewoonster was ook aangeschoven. ‘Een muziekje opzetten’, riep zij van achter uit de zaal. Een prachtige tip, van een ervaringsdeskundige.

Andere tips die werden gegeven: Noem niet het woord ‘huis’ als je weggaat. Zeg bv dat je boodschappen gaat doen. Of vraag de verzorging om even aandacht te geven aan je naaste, zodat ze afgeleid is. Wat vooral bleek was hoe fijn het voor de verzorgenden en naasten was om samen over dit onderwerp te spreken.

Anniek Kramer schreef samen met Marcelle Mulder het boek ‘OP BEZOEK BIJ EEN DIERBARE MET DEMENTIE, met ruim 60 ideeën om samen te genieten‘. Anniek en Marcelle geven ook workshops voor familie, verzorgenden en vrijwilligers over contact maken met en op bezoek gaan bij mensen met dementie.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top