Een gouden markt rukt op!

Een gouden markt rukt op in ons zorgsysteem. Een markt die zakken vult over de rug van de steeds meer (overbelaste) mantelzorger welteverstaan. Intern hebben wij het er vaak over bij Mantelzorgelijk. Het steekt ons.

Helaas lijkt het de kabinetten Rutte weinig te boeien. Sterker nog, zij stimuleren de marktwerking inmiddels al jaren aan alle kanten. Kort door de bocht: Eerst werd door hen de professionele zorg afgebroken, toen moesten familieleden zo lang mogelijk zorgtaken overnemen, daarnaast steeds langer en nu ook meer gaan werken en nu kunnen mantelzorgers daarbij zo langzamerhand alleen nog BETAALDE ondersteuning van marktpartijen krijgen.

Marktpartijen verdienen geld AAN, niemand verdient geld IN mantelzorgsituaties. Hele subsidierondes worden er door de overheid opgetuigd. Voor de ontwikkeling van apps, robotica, ICT-oplossingen en weet ik veel wat. Interventies die al jaren bestaan en heel vaak helemaal niet helpen omdat ze niet in de praktijk maar vanachter een computerscherm door techneuten bedacht worden.

Talloze initiatieventafels worden er jaarlijks georganiseerd. Oeverloos gepitch over DE beste oplossing om mantelzorgers te ondersteunen. Miljoenen gaan er inmiddels in die markt om. Geld dat beter besteed had kunnen worden aan daadwerkelijke ondersteuning van mantelzorgers. Mentaal, fysiek en financieel.

Die gouden markt rukt eigenlijk al jaren op. Behalve tegen de tijd dat de verkiezingen weer in aantocht zijn. Dan roepen politieke partijen om het hardst dat ‘marktwerking’ in de zorg niet werkt en dat zij degene zijn die dit voor ons op gaan lossen. Loze beloften zijn dat. Hugo de Jonge riep dat afgelopen jaren elke keer rond verkiezingstijd en we weten allemaal wat er uiteindelijk van die beloften terecht gekomen is.

Natuurlijk kiest de overheid liever voor commerciële partijen. Die dragen immers omzet- en winstbelasting af. WIN -WIN voor de schatkist. Dat mantelzorgers de maatschappij intussen tientallen miljarden euro’s per jaar besparen hoor je hen nooit over. Als beloning hebben de meeste gemeenten hun mantelzorgbeleid nog steeds niet op orde, is mantelzorggeld voor gemeenten nog steeds niet geoormerkt, vloeien die miljoenen gewoon naar de algemene reserves en zijn de zogenaamde jaarlijkse ‘mantelzorgcomplimenten’ eerder een belediging geworden.

Het is toch eigenlijk van de zotte dat mantelzorgers elkaar op dit platform moeten ondersteunen? Dat wij vanuit Mantelzorgelijk een tientje per jaar vriendschapsgeld moeten vragen om te kunnen blijven voortbestaan? Lotgenotencontact is niet iets dat door ons bedacht is. Het is potverdorie een wetenschappelijk bewezen interventie om mantelzorg vol te kunnen houden. Maar lotgenoten en ervaringsdeskundigen passen helaas niet in cultuur van de marktwerking. Men beslist liever zelf over nutteloze en geldverslindende ondersteuning dan dat ze ons laten meedenken of testen en meebeslissen.

Best zuur om na 8 jaar Mantelzorgelijk te moeten constateren dat je voor de politiek beter een commerciële BV dan een ANBI stichting had kunnen oprichten. Het steekt aan alle kanten..

Avatar foto

Sociaal ondernemer en initiatiefnemer Mantelzorgelijk.nl, ervaringsdeskundige, mantelzorgveteraan.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top