skip to Main Content
Een Avondje Uit

Een avondje uit

Mervin Williams and Marilyn Browne-Williams hebben iedere maand een vast avondje uit. Het stel, dat al bij elkaar is vanaf dat ze tieners waren, danst soms op muziek van een live band of leert hoe drummen in zijn werk gaat. Op een van hun avondjes uit schilderden ze zonnebloemen tegen een strak blauwe lucht.

Uitgaan is nu anders voor de Williams. Mervin, 68, is in een vroeg stadium van dementie. Soms vergeet hij dingen. Sociale situaties zijn soms lastig. Het maandelijkse avondje uit neemt wat van de angst en onzekerheid weg omdat hij zich in het gezelschap van anderen bevindt, die zich niet bewust zijn van zijn ziekte.

Het centrum voor begeleid wonen en rehabilitatie, dat gespecialiseerd is in geheugenproblemen, organiseert een maandelijkse “social club” voor mensen met dementie. Zij kunnen op die avonden even in een minder starre en klinische omgeving zijn dan bijvoorbeeld groepstherapie of andere meer medische activiteiten. Ongeveer 25 bezoekers ontmoeten elkaar op de tweede dinsdag van de maand.

“Het gaat om mensen die zich niet laten definiëren door hun dementie en een zinvolle invulling van hun leven willen,” zegt de vicepresident van het centrum. “Wij als mensen moeten het gevoel hebben dat we nog steeds nuttig zijn. Dat is goed voor ons zelfbeeld en onze eigenwaarde. Een groot gedeelte daarvan verdwijnt als mensen met dementie te maken krijgen. Ze moeten zo ongeveer opnieuw bepalen wie ze zijn, zodat ze zichzelf niet alleen maar zien als iemand met dementie.”

“Patiënten met dementie kunnen erg zelfbewust zijn,” zegt een professor en hoofd neurologie aan een ziekenhuis in Maryland. “Dat zelfbewustzijn kan angsttoestanden opwekken. Ze worden zich super bewust van alles dat ze niet meer kunnen, en gaan soms andere mensen mijden.

Tijdens de social club avonden wordt er niet over dementie gepraat, tenzij een van de bezoekers er zelf over begint. Het is bedoeld als een ontspannen avond waarop mensen met dementie en hun families aan activiteiten kunnen deelnemen zonder zich beschaamd te hoeven voelen als ze zich dingen niet kunnen herinneren of de juiste woorden niet kunnen vinden om te zeggen wat ze bedoelen.

Mervin Williams moest stoppen met werken nadat hij tekenen van dementie begon te vertonen in 2014. Hij zegt dat de deelnemers hun remmingen kunnen loslaten omdat ze weten dat de andere bezoekers dezelfde symptomen hebben. “Daardoor realiseerde ik me dat ik niet alleen, en niet de enige ben.”

Verbondenheid en interactie met anderen kan de kwaliteit van leven verbeteren. Het verplegend personeel van het centrum zegt dat mensen zich vaak geïsoleerd voelen nadat ze de diagnose dementie hebben gekregen. Ze blijven liever thuis dan dat ze proberen de gene van hun aandoening aan te pakken. Sociale isolatie kan bijdragen aan depressie en andere gezondheidsproblemen.

“Social Club at the Bistro” wordt gehouden in het restaurant van het zorgcentrum en begint met een diner dat bereid wordt met ingrediënten van het MIND dieet: noten, groene bladgroentes en andere gezonde voedingsmiddelen waarvan bewezen is dat ze goed voor de hersenen zijn.

Tijdens het eten kunnen de mensen gezellig aan tafel hangen en bijpraten met de andere leden van de groep. Sommigen komen elke maand alleen om hun vrienden te zien. Na het eten is er een activiteit. Soms speelt er een band die iedereen aan het dansen krijgt, soms gaan ze samen een wandeling maken. Kortgeleden was er een lokale kunstenaar die hen hielp bij het maken van een schilderij (dat van zonnebloemen tegen een strakblauwe lucht).

Marilyn Browne-Williams, 65, lette goed op haar man tijdens de sessie. Ze stopte zelf met schilderen om ervoor te zorgen dat hij alles kon volgen en meedeed. Mervin Williams maakte zijn schilderij af en hield het omhoog. “Rembrandt,” zei hij trots.

Een andere bezoeker van de club kijkt naar zijn eigen werk en lacht. Hij is een gepensioneerd bioloog en biochemicus die nu de ziekte van Parkinson heeft. Hij zegt dat de club hem stimuleert om uit zijn comfort zone te stappen. “Wij wetenschappers zijn niet de meest extraverte mensen. We zijn vaak op onszelf.” Weer een ander stel komt ook vaste prik elke maand. Zij vinden dat de club hun allebei geholpen heeft. “Mijn vrouw is een erg sociaal persoon, en ze is blijer als ze in het gezelschap van andere mensen is. En als zij blij is, ben ik ook blij.”

Avatar

Mariette Otten McGovern

is vertaalster, musicus en werkt als taalcoach voor Rosetta Stone. Ze woont en werkt in Florida, in de Verenigde Staten.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top
X