Echt meer voordeel met een mantelzorg-pas?

mantelzorgpasIn steeds meer gemeenten kun je – als je voor iemand zorgt – een zogenaamde mantelzorgpas aanvragen. Nu las ik in de Deventer Post dat in Deventer nog lang niet alle mantelzorgers zo’n pas hebben aangevraagd. Als ik de uitleg over de pas mag geloven, laten zij hiermee veel voordeeltjes lopen.

Met deze Mantelzorgpas kun je namelijk als mantelzorger terecht bij steeds meer lokale winkeliers en sociale, culturele en maatschappelijke organisaties. Mantelzorgers in Deventer kunnen de pas ook gebruiken voor muzieklessen, coaching, yoga of Ayurvedische Massage. Op dit moment zijn er 30 aangesloten partners.

Een van de deelnemers -Yoga Deventer – heeft een speciale regeling voor mantelzorgers. ,,Juist voor mantelzorgers is een stukje ontspanning heel belangrijk. Via mijn yogalessen geef ik hen persoonlijke aandacht en begeleiding en reik ik hen technieken aan die ze altijd en overal kunnen toepassen. Je hoeft niet lenig te zijn om aan yoga te doen. Het is veel meer dan alleen het doen van houdingen. Yoga ontwikkelt je mentale kracht en je veerkracht en dat heb je als mantelzorger zeker nodig. Ik geef ook Ayurvedische massage tegen een laag tarief. Op vertoon van de Mantelzorgpas kun je een Ayurvedische massage ontvangen voor 30 euro en twee maanden yoglaes voor 35 euro. Thuis ontspannen kan ook met mijn speciale Yoga Nidra CD.

Hartstikke leuk hoor een paar yogalessen maar daar komt ie weer: Wanneer moet je dat in godsnaam doen als je al zo druk bent met zorgen naast alle dingen die iedereen ook (moet) doen in zijn of haar leven. Ik kies dan echt liever om iets gezamenlijk met mijn gezinsleden te doen. Die moeten namelijk best veel inleveren, nu mijn vader steeds meer zorg nodig heeft. Welke gemeentes hebben eigenlijk een “mantelzorgpas” en levert dat mantelzorgers echt wat op, of is korting geven een makkelijke manier voor gemeenten om zich ervan af te maken?

is sociaal ondernemer, netwerkbouwer, storyteller, echtgenote, moeder en zij was ruim 8 jaar een zeer gedreven en ervaren mantelzorger voor haar vader met Alzheimer. Eerst in de thuissituatie en later in het verpleeghuis. Tevens is zij de bedenker en het creatieve brein van Mantelzorgelijk.nl en voorzitter van Stichting Mantelzorgelijk.

Dit bericht heeft 0 reacties

 1. Beste Marjolijn,

  Het klopt dat steeds meer gemeenten een mantelzorgpas aanbieden aan mantelzorgers. De invulling hiervan verschilt per gemeente en (technische) aanbieder, dus je kunt niet in het algemeen ja of nee zeggen of het de mantelzorger iets oplevert. Echter in het geval van Deventer kies je er bewust voor om deze aanbieding eruit te lichten. Je goed recht natuurlijk als blogger, maar het had wel netjes geweest als je bijvoorbeeld ook de Jumbo, drogist, slager en groenteboer meegenomen had. Naast de jaarlijkse waardering, ontvangt men ook nog eens korting bij deze partners waardoor zij langer met hun tegoed doen. En financieel voordeel tijdens de dagelijkse boodschappen en/of bij een eetgelegenheid zijn zaken die de mantelzorger naar mijn mening wel wat opleveren. Verder zijn sommige passen, zoals in Deventer, op te waarderen, waardoor men het gehele jaar, middels de korting bij ondernemers, voordeel ontvangt i.t.t. incidenteel. Ik kan uit eigen ervaring zeggen dat er genoeg mantelzorgers zijn die zodoende het optimale uit hun waardering halen. Maar, ik ga er graag eens met je over in gesprek. Altijd goed om iemands mening te horen en van gedachten te wisselen. Mijn e-mail heb je via deze reactie.

  1. Beste Pepijn, wat fijn dat je een reactie geeft.

   Ik haalde deze informatie uit een online artikel waar met name de yoga mogelijkheid werd uitgelicht. Verder werd in het artikel slechts gesproken over ‘meer lokale winkeliers, sociale, culturele en maatschappelijke organisaties.’ Maar ondanks dat, is het wellicht handig als je de discussie onder dit bewuste bericht op onze Facebookpagina eens bekijkt. Meerdere mantelzorgers hebben daar inmiddels gereageerd en ik zie eigenlijk geen enkele positieve reactie.

   Enkele opmerkingen uit die discussie zijn:
   Ik kom normaal ook niet bij die winkeliers.
   Zou de gemeente er zelf baat bij hebben?
   Het is meer een duwtje in de rug van de ondernemer
   Er is totaal geen aanbod voor jonge mantelzorgers
   Ik heb liever korting op extra thuishulp.
   Ik zou liever een vast jaarlijks geldbedrag ter compensatie van de hoge kosten, die mantelzorg met zich meebrengt
   Ik wil liever een tegemoetkoming op mijn hoge parkeerkosten.
   De meeste mantelzorgers die ik ken, leggen de pas in een la en maken er geen gebruik van of vergeten dat ze hem hebben.

   Ik begrijp die opmerkingen heel goed. Ik weet eerlijk gezegd niet of jij hier reageert als mantelzorger, als gemeentemedewerker of als winkelier maar ik ben – naast mantelzorger voor mijn vader – een zogenaamde ‘winkelier’ en eerlijk gezegd vraag ik me af, wie nou werkelijk baat heeft bij zo’n mantelzorgpas. Ik denk niet degene waar de pas uiteindelijk voor bedoelt is.. Ik vermoed ook, dat bij het bedenken van deze geste voor mantelzorgers nooit naar de mening van de mantelzorgers zelf gevraagd is. Neem van mij aan: Mantelzorg is niet in geld uit te drukken en de meeste mantelzorgers maken enorm hoge onkosten om überhaupt te kunnen (blijven)zorgen. Een gemeente kan naar mijn mening vast wel wat beters bedenken dan eventuele kortingen bij de lokale middenstanders.

   groet
   Marjolijn

   p.s. Ik hoop dat je het niet erg vindt om onze gedachtewisseling op deze plek te houden. Ik zou het namelijk erg fijn vinden als onze website bezoekers – allen mantelzorger – op die manier de gelegenheid te bieden om mee te lezen of om mee te discussiëren.

 2. Bedankt Marjolijn voor je reactie en ja, mantelzorgwaardering is een heel persoonlijk thema. De waardering die een gemeente geeft en hetgeen men kan gebruiken is natuurlijk per persoon verschillend. Er zijn ten slotte ook genoeg mantelzorgers die van geen enkele waardering willen weten. Het is fijn dat de gemeente Deventer een compliment heeft voor mantelzorgers dat het gehele jaar door beschikbaar is en daar waar veel gemeenten die zich toch behoorlijk stil houden op dit vlak. Op de pagina Partners (http://www.mantelzorgindeventer.nl/7905710/Partners.html) kan eenieder voor zichzelf uitmaken waar ze de toegevoegde waarde in zien. Over de Jumbo en drogist hoor ik bijvoorbeeld veel positieve reacties. De introductie van iets nieuws heeft tijd nodig en ik hoop dat steeds meer mantelzorgers in Deventer het voordeel in de dagelijkse boodschappen weten te ontdekken. Ik wens je veel succes met het bloggen, ga zo door, en ik kom je vast online nog wel eens tegen!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top