skip to Main Content
Duobed Herenigt Partners In Verpleeghuis

Duobed herenigt partners in verpleeghuis

Als er iets is wat mantelzorgers zwaar valt is het wel dat hun ouders als gevolg van ziekte gescheiden worden. In verpleeghuis Oudshoorn in Alphen aan de Rijn kunnen ouderen sinds kort weer met hun partner in één bed slapen door de komst van het duobed. In de meeste gevallen is het niet mogelijk voor partners om bij elkaar in bed te slapen, omdat één van de twee in een verpleegbed moet slapen met veiligheidspijlen. Dit zorgt voor een gebrek aan intimiteit en lichamelijk contact met de partner. Het verpleeghuis heeft daarom een bed ontworpen waardoor partners weer samen de nacht kunnen doorbrengen. Dit meldt EenVandaag.

Hoewel het in de meeste gevallen mogelijk is om te blijven logeren wanneer één partner in het verpleeghuis woont, is dit niet bepaald comfortabel. Vaak wordt er een extra bed in de kamer gezet, maar is het niet mogelijk om elkaar aan te raken. Volgens initiatiefnemer Marianne Wijtman gaat het niet alleen om seksualiteit, maar ook om iets simpels als elkaar een knuffel kunnen geven of in elkaars armen liggen. “Dat dat niet kan, raakt me nog steeds.” Daarom ging ze samen met een matrasleverancier en de technische dienst het duobed ontwerpen die bevestigd kan worden aan het verpleegbed, zonder kier of hoogteverschil in het matras.

Volgens brancheorganisatie Actiz is het vooral een financiële afweging om geen duobedden aan te schaffen voor de bewoners. “Er komt pas een nieuw bed als het oude is afgeschreven”, zegt Veronique Tubee van Actiz. En ook dan moet er vanuit het verpleeghuis zelf iemand zijn die zich inzet voor de komst van een duobed. Zo’n bed kost 1.000 euro, en is in het geval van verpleeghuis Oudshoorn betaald via de stichting waarin donaties en erfenissen binnenkomen.

Door: Redactie Nationale Zorggids

Marjolijn Bruurs

Marjolijn Bruurs

is ondernemer, netwerkbouwer, storyteller, echtgenote, moeder en zij was tot voor kort een zeer gedreven en ervaren mantelzorger voor haar vader met Alzheimer. Eerst in de thuissituatie en later in het verpleeghuis. Tevens is zij de bedenker en het creatieve brein van Mantelzorgelijk.nl en voorzitter van Stichting Mantelzorgelijk.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top
X