Doorlopen jij! – gastblog door Gerja Visscher ( miMakker Sophie)

Foto: Monique Babtist
Foto: Monique Babtist

miMakker Sophie loopt over de gang als ze plotseling iemand heel hard hoort roepen. Wanneer ze de hoek om komt, verstomt het geluid een beetje. Ze herkent de stem van meneer Bertus. Hij roept een verzorgster nog wat na terwijl die net de deur van zijn appartement achter zich dicht trekt.

Sophie is onderweg naar de kamer van mevrouw Glim. Op het moment dat ze hier naar binnen gaat, hoort ze de deur bij meneer Bertus weer open gaan. Hij klinkt nog steeds boos en zijn gemopper is nu goed te horen, zelfs in de kamer van mevrouw Glim. Door deze overheersende geluiden lukt het Sophie niet om contact te maken met deze volledig in zichzelf gekeerde mevrouw. Sophie besluit daarom een kijkje in de gang te nemen.

Meneer Bertus is inmiddels op een bankje gaan zitten en wanneer Sophie voor hem langs loopt, roept hij boos: “Doorlopen jij, wegwezen!” Een beetje van haar stuk gebracht, loopt Sophie niet verder, maar nog een keer wat onbeholpen voor hem langs. Nu ziet meneer Bertus haar pas goed en hij zegt: “Oh meisje, ben jij het?” Hij steekt zijn hand uit en vraagt of ze naast hem komt zitten. Zijn stem klinkt al een stuk vriendelijker en wanneer Sophie naast hem zit, pakt hij haar stevig vast en geeft een paar dikke zoenen op haar wang. Sophie, nog steeds verbouwereerd, zegt dat ze wel heel erg geschrokken is. “Ik durfde bijna niet naar buiten te komen.” Meneer Bertus zijn boosheid verdwijnt nu helemaal als sneeuw voor de zon. De zuster, die hij daarnet zo boos na riep, loopt langs. Meneer Bertus staat op en hij geeft haar spontaan een hand. En even later kan Sophie in alle rust naar mevrouw Glim.

Alternatieve medicatie

Wanneer ik na het omkleden nog even als Gerja op de huiskamer ben, vertellen de aanwezige verzorgsters dat ze erg blij waren met de aanwezigheid van Sophie. Na haar vertrek had meneer Bertus beide verzorgsters op de huiskamer zijn excuses aangeboden, hij wilde niet weer zo boos worden. Ze hadden hem iets rustgevends moeten geven wanneer hij niet gekalmeerd was. Maar nu had hij de rest van de ochtend rustig met de andere bewoners doorgebracht. Of Sophie niet op afroep kan komen, vragen ze met een knipoog.

Gerja

Gerja Visscher werkt al bijna 20 jaar met mensen met dementie. Vanaf het moment dat ze deze Gerja-2mensen leert kennen, sluit ze ze in haar hart. In 2010 kreeg Gerja de kans om, na een opleiding bij Stichting miMakkus, als miMakker Sophie aan het werk te gaan. Omdat er zoveel moois gebeurt en de contacten zo anders zijn dan de ervaringen die ze als Gerja heeft, is ze haar ervaringen gaan opschrijven.

Avatar foto

Sociaal ondernemer en initiatiefnemer Mantelzorgelijk.nl, ervaringsdeskundige, mantelzorgveteraan.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top