Dit is geen mantelzorg! #opinie

De laatste maanden hebben goed blootgelegd op welk wankel evenwicht onze zorg is gebaseerd. Al die cruciale beroepen waar we niet zonder konden en al die mantelzorgers die thuis de klappen op hebben gevangen. De term mantelzorg gaat ineens meer leven voor mensen. Niet omdat ze dagelijkse zorg moeten geven aan een dierbare, maar omdat ze iets voor een ander moeten doen. Alle hulp aan anderen wordt geschaard onder mantelzorg. Maar wat is echte mantelzorg?

Social Media

Vol verbazing hebben we de laatste tijd op social media gelezen dat mensen heel veel mantelzorg doen. Nu is het zo dat veel mantelzorgers onzichtbaar zijn. Maar is dat hier ook het geval? Wat zou het fijn zijn als de mantelzorgers zich steeds meer laten zien en horen. We zijn hier verder ingedoken en wat blijkt? Mensen noemen zich al mantelzorger als ze een boodschapje voor iemand moeten doen. Of als ze een bakje koffie gaan drinken bij een eenzame buur.

Slimste Mens

En zo ook in een uitzending van de Slimste Mens van afgelopen vrijdag (00:06:02). Hier werd duidelijk dat Maarten van Rossem het erg druk heeft met het mantelzorgen voor zijn vrouw. Ze heeft een lange periode in het gips gezeten en Maarten moest de huishoudelijk taken overnemen.
Inderdaad heel sneu voor Maarten en zijn vrouw, maar is dit mantelzorg?
Het gaat hier over een tijdelijke situatie met gebruikelijke hulp die je van huisgenoten mag verwachten. Dus volgens alle definities: dit is geen mantelzorg!

Degradatie

Mantelzorg gaat veel verder dan dit. Zowel in intensiteit als in tijd.
Wij vinden het heel fijn als mantelzorg meer aandacht en erkenning krijgt, maar dan wel met het begrip van de werkelijkheid. Op deze manier dreigt de term mantelzorg gedegradeerd te worden tot burenhulp en tijdelijke hulp. Maar het is zoveel meer. Het is dagelijks zorgen voor en zorgen maken over. Het is langdurig en intensief. Het bepaalt je hele leven.

Beeldvorming

Wij willen deze beeldvorming tegengaan. Want als we ooit willen dat het mantelzorgen de erkenning krijgt die het verdient, dan gaat ons dit niet helpen. Dus lieve mensen, partners, buren…misbruik de term mantelzorg niet als je een vriendendienst doet of als je even iemand helpt. Realiseer je dat je de echte mantelzorgers hiermee zwaar tekort doet. Er is echt een verschil tussen vrijwilligerswerk, burenhulp, vriendendienst en mantelzorg. Het heeft alles te maken met het kunnen kiezen en kunnen stoppen. Echte mantelzorgers hebben deze luxe niet.

Avatar foto

Margreet van der Voort en Marjolijn Bruurs zitten niet alleen met elkaar in het bestuur van Mantelzorgelijk maar zij delen ook heel veel dezelfde ideeën over alles wat te maken heeft met ouderen- en mantelzorg. Als zij in de media iets tegenkomen dat hen verheugt, verbaast of shockeert gaan ze samen op onderzoek uit. De één stapt op de bron af, de ander doet het inhoudelijk speurwerk en dan.... komen er dit soort columns uit. Vanaf nu zul je meer van dit schrijversduo tegenkomen op Mantelzorgelijk.nl

Dit bericht heeft 2 reacties

  1. Helemaal mee eens.
    Een van de eigenschappen van mantelzorg is dat de zorg vaak niet tijdelijk is en dat de zorgvraag toeneemt.
    Mantelzorg is vaak een soort 24-uurs dienst” die zich helemaal in je heeft vastgezet. Het is er altijd.

  2. Hier ook, helemaal mee eens. Je doet soms als partner/vrienden ook gewoon dingen uit liefde, solidariteit.
    Is niet gelijk mantelzorg.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top