
Diploma Mantelzorg
Om de zorg voor onze kwetsbare dierbaren te kunnen garanderen wordt steeds vaker een beroep gedaan op mantelzorgers. Veel van onze volgers hebben daar al dagelijks in de praktijk mee te maken in de thuissituatie maar tegenwoordig ook steeds vaker in zorginstellingen. De markt springt daar weer handig op in. Wist je dat je voor een schamele 249 euro al een Diploma Mantelzorg kunt halen? Maak me gek: Gediplomeerd mantelzorger. Zie je jezelf al met zo’n prachtige toga en dito afstudeerhoedje tijdens je diploma uitreiking?
Maar voor het zover is, moet je daar wel eerst iets voor doen. Je haalt zo’n Diploma Mantelzorg namelijk echt niet zomaar even. Je moet eerst een cursus volgen en dan word je wegwijs gemaakt in de wondere wereld van de zorg. Je leert de verschillende ziektebeelden kennen en herkennen, maar je leert ook over je eigen rol als mantelzorger en hoe je grenzen stelt. Daarnaast leer je meer over (letterlijke tekst uit het aanbod!) de verschillende instanties die er ter ondersteuning van de mantelzorger zijn.
Wil je nog een stapje verder? Dan kun je bij een andere opleider voor een schamele 170 eurie meer ook de Mantelzorg Thuisstudie volgen. Met die cursus kun je je kennis over mantelzorg namelijk pas écht goed vergroten of opfrissen, volgens de erkende aanbieder van opleidingen. Er staat letterlijk op hun website: ‘Nu de samenleving verandert van zorgstaat naar participatiesamenleving is kennis van zorg en wetgeving rondom zorgvragers van essentieel belang om jouw taken als mantelzorger efficiënt te kunnen uitvoeren.’
Om met mijn vader te spreken: ‘Mijn bek valt open’ bij het lezen van dit soort teksten. Wat weet zo’n aanbieder meer dan wij mantelzorgers? Met hun ‘verschillende instanties die ter ondersteuning van de mantelzorger zijn’ en hun ‘efficiënt uitvoeren van mantelzorgtaken’? Welke instanties bedoelen ze dan? En waarom wijst niemand ons daar ooit op? Dat zou namelijk echt veel overbelasting bij mantelzorgers en uitval bij werkgevers maar ook in de thuissituatie schelen, of niet soms?
Was het maar zo’n feest dat je tijdens een cursus van 2 maanden kon leren om je te wapenen tegen die verrotte bureaucratie waar je als mantelzorger tegenaan loopt. En dat je de kans kreeg om naast baan en gezin niet steeds hap snap maar heel efficiënt zou kunnen blijven mantelzorgen. Hebben de bedenkers van dit soort cursussen ooit zelf intensief mantelzorg verleend? Want dan zouden ze weten dat je dat echt niet tijdens een paar uur durende onlinecursus Mantelzorg kan leren. Dat leer je pas in de praktijk, als de zorgvraag steeds zwaarder wordt.
Maar misschien nog wel een interessantere vraag: hoe komt de markt erbij dat je tijd hebt om naast mantelzorg, gezin en vaak fulltime werk ook nog even een onlinecursus te volgen? Of is dit aanbod louter bedoelt voor mantelzorgers in spé? Net zoals men vroeger cursussen voor toekomstige papa’s en mama’s in de aanbieding deed, om hen voor te bereiden op het ouderschap?
Het begint meer en meer op te vallen. Mantelzorg wordt hoe langer hoe meer gezien als verdienmodel. En niet alleen bij opleiders in thuisstudies maar helaas ook steeds vaker in zorginstellingen. Laatst zag ik een aanbod langskomen van een ‘Mantelzorgacademie.’ De naam alleen al deed al mijn haren te berge rijzen! Als inleiding de tekst: ‘De inzet van mantelzorgers is steeds vaker nodig om zorg te blijven leveren die onze bewoners en klanten verdienen. Vaak helpt u als mantelzorger al of zou u dat best willen doen, maar weet u niet precies hoe.’
Met name dat woordje ‘helpt’ triggerde me. Wat verstaat deze zorgorganisatie eigenlijk onder helpen? Als ik verder lees kom ik erachter: een training Fysieke belasting & transfers! In vier uur leer je als mantelzorger veilige transfers (verplaatsing van bijv. bed naar stoel) te maken, hoe je steunkousen aan- en uittrekt, hoe je hulp kunt bieden bij de toiletgang en het aan- en uitkleden. Maar je kunt ook een training Eten & Drinken volgen, waarbij je leert om ondersteuning te bieden bij het eten en drinken aan mensen die dat niet meer zelfstandig kunnen. Conclusie: Mantelzorgers worden in de zeer nabije toekomst gewoon de onbetaalde vervangers van woonkamerondersteuners, helpenden, verzorgenden en thuiszorgmedewerkers. Kassa! Niet voor de mantelzorger maar wel voor de zorgorganisatie.
Ik zweer het je: de inzet van mantelzorg draait alleen nog om geld en er verdienen tegenwoordig meer mensen AAN mantelzorg dan IN mantelzorg. En niemand, ik herhaal NIEMAND maakt zich druk over waar het wel over zou moeten gaan: de vaak benarde, ongelijke positie én het welbevinden van de mantelzorger. En zolang het daar niet over gaat steekt men dat Diploma Mantelzorg wat mij betreft maar lekker op een plek waar het licht nooit schijnt. (Sorry voor de platte uitdrukking maar ik weet even niet hoe ik het anders moet formuleren 😉 )
Dit bericht heeft 0 reacties