Dieren en mensen, de ideale combinatie in de zorg

Er is veel onderzoek gedaan naar de werking van dieren op mensen. Over het algemeen zijn de resultaten bijzonder gunstig. Het aaien van een dier geeft knuffelhormonen (oxytocine) af, waar je gelukkig van wordt. Ook worden mensen rustig van het aaien van dieren en geeft het afleiding.

Dieren en Autisten, psychiatrische patiënten en NAH
Dieren en autisten zijn al lang geleden gebleken een goede combi te zijn. Zwemmen met dolfijnen is daar een goed voorbeeld van. Maar er is ook paardentherapie en hondentherapie voor bijvoorbeeld voor mensen met autisme.

image-4461868Iedereen kent natuurlijk wel de blindengeleidehond. Op een andere manier, maar net zo belangrijk, worden honden ook ingezet voor psychiatrische en natuurlijk voor degene met epilepsie mogelijk ten gevolge van NAH. Er wordt nu onderzoek gedaan naar een dementiehond.

Kortom, er zijn heel veel redenen waarom de inzet van dieren goed is bij vrijwel elke zorgdoelgroep. Waarom zien we ze dan zo weinig terug in de zorg? Goeie vraag! Mijn inziens is dat er te weinig aandacht aan wordt besteed en dat is precies waarom ik dit blog schrijf, om hier meer ruchtbaarheid aan te geven!

Dieren in de thuissituatie
Bij sommige mensen gaat het echter niet meer om zelfstandig voor een dier te zorgen. Want ook een kat heeft iemand nodig die hen te eten geeft en de kattenbak verschoont! Ik vind het echter bijzonder jammer dat mensen de liefde van een dier moeten missen en ben voor mijn bedrijf Partisa op onderzoek uitgegaan.

roomed-poopy_cat-2Voor de kattenbak was al snel een oplossing gevonden. De Poopycat is een biologisch afbreekbare doos die je gemakkelijk uitklapt en waarin die na een week zonder moeilijkheden weer in de prullenbak gegooid kan worden. Het enige wat je dus moet hebben is iemand die eens per week de bak in elkaar zet en weggooit. :) Kosten zijn €20,00 per 4 weken.

De volgende “uitdaging” was het vinden van een manier waarop een kat voldoende eten en drinken heeft. Daar was een ruim assortiment aan middelen voor te vinden op internet, onder andere op de website Zooplus.

Wat overblijft is iemand die eens per 5 tot 7 dagen langskomt om dit alles te bewerkstelligen. Nu mogen we hopen dat iedere hulpbehoevende iedere 5 tot 7 dagen iemand heeft die langs komt! Er zijn wel altijd uitzonderingsgevallen van mensen die vrijwel geen visite krijgen en juist voor hen is de aanspraak van een dier belangrijk, want alleen is maar alleen.

Mooie momenten met dier en mens
Persoonlijk heb ik heel veel mooie ervaringen met dieren en diverse doelgroepen opgedaan in de 17 jaar dat ik in de zorg werk. Van een dementerende dame waarvan ze dachten dat ze niet meer kon praten en die opeens hele zinnen tegen me sprak toen ze mijn pup op schoot kreeg tot de grote ogen van medewerkers en bewoners toen een kameel het verzorgingshuis in kwam lopen. Van een varken knuffelen met een lichamelijk gehandicapte, tot cliënten die zo gehecht waren aan de vijver met vissen en schildpadden dat ze, toen men hem wilde slopen, dreigden in badpak erin te gaan zitten.

Heeft u ook mooie ervaringen opgedaan met dieren? Dan hoor ik ze graag van u!

 

 

is oprichter van Partisa (www.partisa.nl) , mantelzorger, zorgdenker en moeder van 2 dochters.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top