Deze hond kan echt de was doen! #hulphond #mantelzorg

anita7mzClaudia en ik gaan samen vaak op pad voor Mantelzorgelijk om te zien hoe anderen mantelzorg geven en/of beleven. Super interessant omdat het je blikveld enorm verruimt en we er enorm veel van opsteken. Geen enkel (mantelzorg)geval is namelijk hetzelfde. Vorige week ontmoeten we Butler, een wel heel speciale mantelzorger!

Toen we aanbelden op het adres in Wijk bij Duurstede deed Butler – een 7 jarige Labradoedel – de deur voor ons open en meteen achter hem zagen wij zijn baasje Anita, die door de ziekte MS in een rolstoel zit. We werden door hen beide aller hartelijkst verwelkomt. Butler snuffelde even aan ons en ging vervolgens de tuin weer in. Anita vertelde ons meteen dat Butler niet erg lekker was. Hij had last van zijn darmen en er stond voor die middag een afspraak bij de dierenarts gepland.

anita3mzAnita vertelde hoe zij Butler als pup kreeg en hoe zij hem – met ondersteuning van professionals – trainde tot hulphond. Ook vertelde zij ons over de Stichting De hond kan de was doen, waar zij – samen met haar man – heel actief voor is. “Zeker met een functiebeperking is het fijn als je niet constant iedereen om hulp hoeft te vragen. Juist omdat wij uit ervaring weten dat er zo’n mooi alternatief is: de assistentiehond. De assistentiehond, ook wel hulphond genoemd, is een slimme en gezellige mantelzorger die de weg leidt, voor structuur zorgt, zijn baas in veiligheid kan brengen of kan helpen bij dagelijkse handelingen. Daarmee vergroot hij de vrijheid en zelfredzaamheid van mensen met een beperking.”

En hoe Butler de vrijheid en zelfredzaamheid van Anita vergroot, werd ons duidelijk toen zij samen aan Claudia en mij demonstreerde hoe dat dan in zijn werk gaat. Anita hoeft maar heel zachtjes iets aan hem te vragen of Butler haalt de post bij de voordeur, pakt Anita’s eten en drinken uit de ijskast, haalt spullen uit keukenlades, maakt de voordeur open, sluit alle deuren en lades ook weer, helpt haar met boodschappen pakken in de supermarkt en hij helpt haar zelfs met aan- en uitkleden. Anita zal er binnenkort in haar eigen blogs voor Mantelzorgelijk nog veel meer over vertellen. Heel bijzonder wat Butler allemaal kan als ‘praktische’ mantelzorger.

anita12mzMaar het meest verrast werd ik van het feit dat ondanks dat Butler helemaal niet lekker was, hij gewoon vol overgave voor Anita bleef zorgen. Hulp is altijd nodig en ongeacht hoe je je voelt, de zorg voor degene die dat nodig heeft gaat gewoon door, net als bij een menselijke mantelzorger! Ik kreeg er een brok van in mijn keel…

 

Avatar foto

Sociaal ondernemer en initiatiefnemer Mantelzorgelijk.nl, ervaringsdeskundige, mantelzorgveteraan.

Dit bericht heeft 0 reacties

  1. Ja zijn super honden, alleen heel jammer dat alleen de ADL en blindengeleidenhonden worden vergoed. Voor alle andere geleidenhonden mag je zelf zo’n € 18.000.- neerleggen. Er zijn genoeg verhalen bekend dat de personen niet meer geleefd zouden hebben zonder Assistance Dog… neem epilepsie of diabetici, niet te vergeten de psychische hulphond…. scheelt vaak de zorgverzekeraar veel meer geld om 1x per zoveel jaar een hulphond te vergoeden dan met regelmaat ziekenhuiskosten te betalen (epilepsie –> opgelopen breuken of wonden, psychische aandoeningen –> opname ) En zo is er nog veel meer op te zeggen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top