skip to Main Content

‘Dementietoename vang je niet op met thuiszorg’

De regering wil dat de groeiende groep mensen met dementie langer thuis blijft wonen. Onverantwoord, zo schreef mantelzorger Rob Schoemaker eerder deze maand in NRC-Handelsblad. Zeker alleenstaanden hebben meer dan thuiszorg nodig.

Mensen met dementie langer thuishouden, luidt de mantra van staatssecretaris Martin van Rijn (PvdA). Hij is alvast begonnen verpleeghuisplaatsen af te bouwen en thuiszorg op te tuigen. En dat terwijl veel babyboomers straks dement worden. Met de groeiende groep alleenstaanden houdt hij geen rekening. Zij kunnen slecht met eenzaamheid omgaan, geen thuiszorg die daar wat aan kan doen.„In een verpleeghuis is het geen pretje”, zei de bewindsman enkele maanden geleden in Nieuwsuur.

media_xl_1735712Het zou nog onbetaalbaar zijn ook. Vandaar dat hij inzet op betere verpleeghuizen, maar ook probeert iedereen zo lang mogelijk thuis te houden. Familie, vrienden, buren en thuiszorg moeten dan de kar trekken. Ondersteund door technieken als domotica (huisautomatisering) en videobewaking. Als het dan echt niet meer gaat, belooft Van Rijn, dan zijn er nog 65.000 bedden in de psychogeriatrische zorg. Dat waren er tot voor kort 78.000.

Avatar

Barbara Mounier

is journalist, netwerkbouwer, trainer en vertaler. Zij werkt in Nederland en Duitsland op het gebied van media, politiek en zorg.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top
X