skip to Main Content
Dementie Praatjes: Rare, Grote Pillen

Dementie praatjes: Rare, grote pillen

Papa is in zijn keuken uitgegleden. Heel akelig op zijn linkerarm en schouder. Normaal belt hij me altijd zaterdagochtend, om te vragen hoe laat we boodschappen gaan doen. Nu deed hij dat niet. Sterker nog, hij nam zijn telefoon helemaal niet op. Dat geeft altijd stress.. Ik besloot snel naar hem toe te gaan. Als ik het tuinpad op loop, zit papa aan de eettafel en merkt niet dat ik naar hem kijk. Hij zit met een gezicht dat vertrokken is van de pijn en wrijft over zijn pols en bovenarm. Ik steek de sleutel in het slot, de hond begint te blaffen en papa roept meteen:

Is daar iemand?”

“Ja pap, ik ben het”  en ik open de huiskamerdeur.

Gelukkig dat je er bent. Ik zie al tijden niemand. Jij bent de enige die altijd komt.”

Ik moet de neiging om hem tegen te spreken dan altijd onderdrukken. Dat is namelijk echt niet zo. Mijn zussen, zwager en ik komen er elke dag, ieder een keer. Het voelt als onrecht maar ik herpak me en besluit dat laatste zinnetje te negeren (knap he? )

“Hoe gaat het met je arm, pap?” vraag ik

Beroerd! Het doet pijn” en hij wijst meteen naar zijn pols.

Ik zie dat zijn pols rood en opgezwollen is maar ook dat hij hem godzijdank wel beweegt.

Beroerd, het doet pijn en ik kan hem niet bewegen“, zegt hij meteen weer.

“Kun je een vuist maken?” Papa maakt een vuist. “Kun je je pols draaien?” Papa draait rondjes met zijn pols.

Als hij daarmee stopt zegt hij:” Godsamme, wat doet dat pijn” en wijst nu naar zijn bovenarm.

Ik herhaal weer allemaal bewegingen om te kijken of alles het nog doet. En gelukkig doet dat het. Wel is hij bont en blauw en heeft hij pijn. Begrijpelijk, na zo’n smak op de keukenvloer. Ik vraag of hij al paracetamol heeft genomen. Dat weet hij niet meer. Wel weet hij dat er een doosje in zijn kast ligt. Ik heb het snel gevonden en open het..

“Heb je er hier ooit een van ingenomen, pap?”

Ja, die neem ik altijd

Ik kan het niet geloven dus vraag: “Breng je die dan zelf in?”

“Ja het zijn hele rare, grote pillen maar die neem ik gewoon met een glaasje water”, zegt papa

Ik weet niet hoe deze pillen in dat doosje komen maar het klopt niet. Papa neemt tegenwoordig zetpillen in met een glaasje water… Ik ben maar snel een doosje echte paracetamol gaan halen bij de supermarkt. 😉

is ondernemer, netwerkbouwer, blogger, echtgenote, moeder en sinds 6 jaar mantelzorger voor haar vader met Alzheimer. Tevens is zij de bedenker en mede oprichter van Mantelzorgelijk.nl

Marjolijn Bruurs

is ondernemer, netwerkbouwer, blogger, echtgenote, moeder en sinds 6 jaar mantelzorger voor haar vader met Alzheimer. Tevens is zij de bedenker en mede oprichter van Mantelzorgelijk.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top
X