skip to Main Content
Dementie En De Maaltijd

Dementie en de maaltijd

Samen eten, het bieden van sociale ondersteuning en interactie tijdens de maaltijd kan uitdroging en ondervoeding voorkomen bij mensen met dementie. Daarnaast kan het de kwaliteit van leven verbeteren, volgens een nieuw onderzoek dat kortgeleden in het tijdschrift BioMed Central Geriatrics is gepubliceerd.

Hoewel geen van de interventies in het onderzoek van de universiteit van East Anglia in Groot Brittannië geheel overtuigend bleek, lijkt de holistische benadering van de maaltijd veelbelovend.

Ondervoeding wordt geassocieerd met een slechte kwaliteit van leven, dus begrijpen hoe we mensen kunnen helpen om beter te eten en drinken, is bijzonder belangrijk voor de gezondheid en kwaliteit van leven voor mensen met dementie,” zegt de leider van het onderzoek Lee Hooper, Ph.D van de Norwich Medical School.

Het team evalueerde studies van 56 interventies, waaronder het veranderen van de kleur van de borden, meer beweging, een serveerster de mensen laten bedienen, verschillende muziek spelen tijdens de maaltijd, zingen, een huiselijke eetomgeving creëren, voedingssupplementen aanbieden en het sociale aspect van de maaltijd benadrukken. Ze keken ook naar resultaten van onderzoek dat gedaan is om te kijken of een betere educatie van mantelzorgers en training kan helpen, en ze onderzochten gedragsinterventies, zoals bijvoorbeeld het aanmoedigen om te eten.

We hebben een aantal veelbelovende interventies gevonden, waaronder de maaltijd nuttigen samen met de mantelzorgers, maaltijden in gezinsstijl, het vergemakkelijken van sociale interactie tijdens het eten, meer tijd nemen voor de maaltijd, rustgevende muziek spelen, verschillende sensorische oefeningen doen en het bieden van snacks die op elk moment beschikbaar zijn.” “Zorgen dat educatie en ondersteuning voor formele en informele mantelzorgers beschikbaar is ook zeer hoopvol gebleken.” We moeten niets uitsluiten, want veel van de onderzoeken waren te beperkt om er definitieve conclusies aan te verbinden.

Het gaat waarschijnlijk niet alleen om wat mensen met dementie eten en drinken, het is een holistische mengeling van waar ze eten en drinken, de sfeer, de fysieke en sociale steun die geboden wordt, het begrip van mantelzorgers en de fysieke activiteiten die genoten kunnen worden.”

Avatar

Mariette Otten McGovern

is vertaalster, musicus en werkt als taalcoach voor Rosetta Stone. Ze woont en werkt in Florida, in de Verenigde Staten.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top
X