skip to Main Content

Dementia App

Wat ongeveer twee jaar geleden begon met kleine dingen – zoals als  twee keer achter elkaar naar hetzelfde verhaal moeten luisteren, onrustig gedrag en vergeetachtigheid – bleek helaas na een tijdje niet zomaar ouderdomsverschijnselen te zijn. De moeder van Harm en Pieter Hasenaar heeft Alzheimer. 

De broers kregen van de casemanager dementie een tip om een fotoboek samen te stellen van belangrijke gebeurtenissen en mensen in het leven van hun moeder, om haar zodoende te kunnen helpen met haar herinneringen. Ze digitaliseerden alle foto’s en maakten een exemplaar op maat. Ook kwamen zij er achter dat muziek veel kon toevoegen in het contact met hun demente moeder, dus voegden zij muziek toe aan hun digitale foto album. Toen bedachten ze dat het absoluut handig zou zijn om elke verjaardag te voorzien van foto, datum en een alarmmelding zodat hun moeder geholpen zou worden bij het herinneren ervan. En terwijl ze bezig waren, bedachten de broers nog veel meer mogelijkheden die ze wilden gebruiken. Zo ontstond stukje bij beetje het geweldige idee om een app te ontwikkelen, speciaal voor alle mensen met dementie en hun mantelzorgers. Geniaal toch!

ded8b5f0-9e5f-11e3-8f93-80fa82da1bc3

Een paar maanden geleden heeft er een Crowdfunding plaats gevonden, haalden Pieter en Harm een flink bedrag bijeen bij diverse particuliere investeerders en konden ze starten met de professionele ontwikkeling van de app. Inmiddels wordt de app volop getest door jonge en oude mensen met of zonder dementie. Van de week zag ik in het nieuws dat ZevHas LAB BV, het bedrijf van de broers, is genomineerd met de dementie-App voor de jaarlijkse iZovator Award. In totaal zijn er acht innovatieve zorgideeën genomineerd. Waanzinnig goed toch!

C_jveCHO_400x400

De dementia-App is volgens de broers Hasenaar een verbindende schakel tussen mantelzorgers & mensen met dementie & zorgorganisaties & overheid & wetenschap. Ik denk dat ze gelijk hebben. Een gouden idee! Alle  ontwikkelingen van de dementia App kun je volgen via deze links naar de website,  Twitter of  Facebookpagina.

Ik ben onze eigen familiefoto’s inmiddels ook aan het digitaliseren. Het kost me wel veel tijd want aan elke foto kleeft natuurlijk een herinnering, niet alleen voor mijn vader maar ook voor mij. En leuke maar tegelijkertijd ontroerende klus om te doen. En nu maar wachten tot de app te downloaden is en ik die kan inrichten naar de wensen van mijn vader. Ik ben waarschijnlijk een van de eerste gebruikers!

Marjolijn Bruurs

Marjolijn Bruurs

is ondernemer, netwerkbouwer, storyteller, echtgenote, moeder en zij was tot voor kort een zeer gedreven en ervaren mantelzorger voor haar vader met Alzheimer. Eerst in de thuissituatie en later in het verpleeghuis. Tevens is zij de bedenker en het creatieve brein van Mantelzorgelijk.nl en voorzitter van Stichting Mantelzorgelijk.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top
X